Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Απολογισμός Super League 2010-2011

Η αυλαία έπεσε... άλλο ένα πρωτάθλημα έφτασε στο τέλος του. Και όπως είναι φυσικό οι εκπλήξεις, τα παράπονα, οι απορίες και οι... γκρίνιες δεν λείπουν ούτε φέτος. Ως συνήθως, έχουμε να μιλήσουμε για τον πρωταθλητή, τις εκπλήξεις, τις απογοητεύσεις, τις ομάδες που υποβιβάστηκαν, τις ομάδες της Ευρώπης και βεβαίως τις "ομορφιές" της χρονιάς. Πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα.

O Πρωταθλητής:
Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην πρώτη θέση και κατέκτησε ακόμα ένα πρωτάθλημα. Με τον Ερνέστο Βαλβέρδε και πάλι στον πάγκο του, η ομάδα του Πειραιά πως εκτός από τα χρήματα του Βαγγέλη Μαρινάκη, χρειάζεται και η αξιοποίηση των παικτών που θα έρθουν στην ομάδα, ώστε η χρονιά να είναι επιτυχημένη. Με τον Ιμπαγάσα να δημιουργεί και τον Μιραλάς να εκτελεί, σε συνδυασμό με την πολύ καλή χρονιά του Αβραάμ Παπαδόπουλου, ο Ολυμπιακός στην τελευταία χρονιά του Αντώνη Νικοπολίδη επέστρεψε στις επιτυχίες.

Κατώτεροι των προσδοκιών:
1)ΠαναθηναϊκόςΣήμα
Οι "Πράσινοι" όχι μόνο έχασαν το πρωτάθλημα, αλλά βρέθηκαν να τερματίζουν 13 βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Με 6 ήττες και 6 ισοπαλίες δεν φάνηκε ικανός να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή. Ο Σισέ για άλλη μια χρονιά ήταν όαση αλλά... ήταν μόνο ο Σισέ! Το κακό άρχισε να γίνεται με την απομάκρυνση του Νίκου Νιόπλια. Από εκεί και πέρα? Όποιον Ζεσουάλδο Φερέιρα και αν φέρουν στον πάγκο, με την πολυμετοχικότητα να αποτυγχάνει παταγωδώς σε βάθος χρόνου και οι υποσχέσεις να μένουν στα λόγια... ο Παναθηναϊκός όχι μόνο έχασε μια χρονιά αλλά το μέλλον του φαντάζει αβέβαιο!

2)ΠΑΟΚ
Καμία σχέση ο φετινός ΠΑΟΚ με την ομάδα του Σάντος... κακά τα ψέματα. Ο Δικέφαλος του Βορρά πέρυσι κυνηγούσε με αξιώσεις το πρωτάθλημα μέχρι το φινάλε. Φέτος όχι μόνο τερμάτισε με 25 βαθμούς μακριά από την κορυφή, αλλά η είσοδος του στα play-off εξασφαλίστηκε την τελευταία αγωνιστική. Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ φέτος ήταν η αστάθεια του ενώ φαινόταν η αγωνιστική του διαφορά όταν ο Βιεϊρίνια δεν ήταν σε θέση να παίζει. Ίσως να στοίχισε και η κακή καλοκαιρινή προετοιμασία. Στα... φιλικά ήταν ο Ιταλός Μπερέτα των περγαμηνών, ύστερα ο πολλά υποσχόμενος Παύλος Δερμιτζάκης και τέλος...ο βοηθός προπονητή Μάκης Χάβος.

3)Άρης
Ο Άρης δυστυχώς "κρεμάστηκε" από τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Η χρονιά ξεκίνησε εξαιρετικά και η ψυχολογία βρισκόταν στα ύψη μέχρι τα μέσα της χρονιάς, καθώς η ομάδα έγραφε ιστορία στο Europa League! Μέχρι που ξαφνικά ο Κούπερ αποχαιρέτησε... Στην συνέχεια ανέλαβε ο βοηθός του Γιάννης Μιχαλήτσος. Δεν θέλω να τον υποτημίσω τον άνθρωπο... αλλά Κούπερ δεν είναι. Και αυτό φάνηκε όταν ο Άρης κινδύνευε να μείνει εκτός play-off. Και έτσι στα τελευταία 5 παιχνίδια ανέλαβε ο Σάκης Τσιώλης. 5/5 νίκες για τον Κύριο Τσιώλη με αρκετά καλό ποδόσφαιρο! Αλλά δυστυχώς για τον Άρη, ο Ολυμπιακός Βόλου κέρδισε στο νήμα.

4)ΛάρισαΚάλεσμα σε «ανοιχτή» Γενική Συνέλευση
Κρίμα για την ΑΕΛ... η ομάδα της Λάρισας, η οποία είναι συμπάθεια αρκετών Ελλήνων φιλάθλων, επέστρεψε στην Football League και με αρκετά αγωνιστικά προβλήματα αλλά και... διαιτητικά. Σίγουρα, η αλήθεια είναι πως δεν είδαμε καλή μπάλα, το παιχνίδι της ήταν άχαρο ενώ δεν υπήρχε και πειθαρχία από τους προπονητές που είχε στην διάρκεια της χρονιάς. Το μόνο αξιοσημείωτο της Λάρισας φέτος, είναι το εκπληκτικό AEL FC Arena που έχτισε με τις ευλογίες του Κώστα Πηλαδάκη.

Οι εκπλήξεις:
1)Ολυμπιακός Βόλουπανηγυρική
Ποιος θα περίμενε πως μια νεοφώτιστη ομάδα θα τερμάτιζε στην τελική πεντάδα της βαθμολογίας? Και όμως, ο Ολυμπιακός του Βόλου τα κατάφερε. Παρά τα όποια παρατράγουδα μέσα στην χρονιά, με... προστάτη τον Αχιλλέα Μπέο και δημιουργό τον Σάκη Τσιώλη, η ομάδα έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο και μας παρουσίασε μερικούς εξαιρετικούς παίκτες. Με τον Μάκη Κατσαβάκη να βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας στους τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος, στον Βόλο πλέον μυρίζουν αέρα Ευρώπης...

2)Εργοτέλης
Σε πολλούς θα φανεί περίεργο... αμα το καλοσκεφτούμε όμως, έχει μια βάση. Ο Εργοτέλης τερμάτισε 8ος στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος, θέση η οποία είναι η υψηλότερη στην ιστορία του που έχει κατακτήσει στην Super League! Η ομάδα της Κρήτης είναι μια από της καλύτερες και πιο σταθερές ομάδες του πρωταθλήματος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο κ.Καραγεωργίου έκλεισε 5ετία στον πάγκο της ομάδας...

Οι αναμνήσεις και οι "ομορφιές"
1)Αντώνης Νικοπολίδης-Τάσος Κατσαμπής
Δύο σπουδαίοι Έλληνες ποδοσφαιριστές αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση. Ο λόγος για τους Αντώνη Νικοπολίδη και Τάσο Κατσαμπή. Με διαφορετικές διακρίσεις και οι 2, δεν θα παύσουν να είναι οι απουσίες της νέας χρονιάς. Ο Νικοπολίδης μετά από 15 χρόνια στον Παναθηναϊκό, 7 χρόνια στον Ολυμπιακό και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με την Εθνική Ελλάδος το 2004... βάζει τέλος στην ποδοσφαιρική καριέρα στα 41 του χρόνια και ξεκινάει για την προπονητική του καριέρα. Όσο για τον Τάσο Κατσαμπή? Ο 37χρονος έμπειρος αμυντικός με μεγάλη παρουσία σε ΠΑΟΚ και Ηρακλή αποφάσησε και αυτός να αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο, τουλάχιστον ως ποδοσφαιριστής.

2)Το ντέρμπι...της ντροπής
Ένας αγώνας που πρέπει να ξεχαστεί είναι σίγουρα το ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού... για την ιστορία το τελικό σκορ ήταν 2-1. Αλλά στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ποιος νοιάζεται για την ιστορία? Αίσχος και ντροπή για το Ελληνικό ποδόσφαιρο...

3)Κασέτα-Gate
Τι μας έλειπε άραγε αυτή την χρονιά για να τα έχουμε όλα? Ένα σκάνδαλο φυσικά... Η ιστορία ξεκίνησε με τον Αλέξη Κούγια να αποκαλύπτει κασέτες με συζητήσεις του Αχιλλέα Μπέου με τον διαιτητή Γιώργο Δαλούκα. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο Νικόλας Πατέρας. Ο κυριότερος λόγος του...κασέτα-gate? Το παιχνίδι Άρης-Παναθηναϊκός.

4)AEL FC Arena
Ο Κώστας Πηλαδάκης κατάφερε να κάνει αυτό που δεν μπορούν να πετύχουν ΑΕΚ και ΠαναΘηναϊκός τόσα χρόνια... Να κατασκευάσει γήπεδο και μάλιστα μέσα σε τόσους λίγους μήνες! Μιλάμε για ένα διαμάντι της Θεσσαλικής ομάδας, γήπεδό 4 αστέρων που φιλοξενεί πλέον την Εθνική μας ομάδα.

5)Ο εφιάλτης της αδειοδότησης
Τρέχουν και δεν φτάνουν οι περισσότερες ομάδες για την περίφημη πλέον αδειοδότηση. Με την οικονομική κρίση, τα εγγυητικά δύσκολα δίνονται στους παίκτες, ενώ υπάρχουν φήμες πως κάποιες ομάδες έχουν καταβάλει πλαστά έγγραφα. Το χειρότερο σενάριο που ακούγεται σε περίπτωση που δεν καταφέρει, η ΑΕΚ συγκεκριμένα, να αποκτήσει την αδειοδότηση είναι να υποβιβαστεί στην Δ' εθνική...

6)Σέρχιο Κόκε
Ο Ισπανός επιθετικός μας αποχαιρέτησε και άφησε τον Άρη για το MLS και την ομάδα του Χιούστον. Εξαιρετικός παίκτης και άνθρωπος, αποτέλεσε τον αρχηγό του Άρη τα τελευταία χρόνια και έφυγε φανερά συγκινημένος έχοντας τις καλύτερες σχέσεις με τον κόσμο της ομάδας...

Κλείνοντας...η χρονιά δεν τελείωσε ακόμα. Έχουμε τον τελικό του Κυπέλλου και τα play-off. Τότε λοιπόν θα έχουμε τον τελικό απολογισμό πριν το κρίσιμο, για τις ομάδες μας, καλοκαίρι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου