Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Blaugrana Para Siempre! (muteline.gr σελίδες 70-72)

Για 4η φορά στην ιστορία της η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης μετά την επικράτηση της επί της Μάντσεστερ στον μεγάλο τελικό του «Γουέμπλεϊ» με 3-1, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο της καλύτερης και θεαματικότερης ομάδας στον κόσμο.

Στον τελικό, ο οποίος χαρακτηρίστηκε τελικός της δεκαετίας από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, το μεγάλο φαβορί ήταν εξ αρχής η Μπάρτσα, ενώ στο πλευρό της Γιουνάιτεντ εντάχθηκε περισσότερος, από το αναμενόμενο, φίλαθλος κόσμος, αποδεικνύοντας την ύπαρξη θέλησης της… πτώσης του ποδοσφαιρικού καθεστώτος των Καταλανών.

Το κοινό ήξερε καλύτερα από τον καθένα. Στη θέση μάχης βρίσκονταν οι κορυφαίες ομάδες της τελευταίας οκταετίας και ασχέτως του νικητή, ουδείς θα έβγαινε χαμένος. Η αναγνώριση του κόσμου είναι ίσως το μεγαλύτερο κέρδος για μια ομάδα.

Όσον αφορά την «μάχη της σκακιέρας», ο πολύπειρος Φέργκιουσον πιάστηκε «αδιάβαστος» από τον φιλόδοξο Γκουαρντιόλα. Η προσπάθεια αιφνιδιασμού γύρισε μπούμερανκ. Λόγω… απροσεξίας άφησε στο κέντρο τον αργό Κάρικ μαζί με τον γερόλυκο Γκιγκς να μοιάζουν εύκολη λεία μπροστά στις ορέξεις των «Μπλαουγκράνα». Επιπροσθέτως, η κίνηση να παίξει στα ίσα την Μπάρτσα με επίθεση και τον Ερνάντεζ να βγαίνει συνέχεια οφσάιντ, λόγω τακτικής Πέπ Γκουαρντιόλα, αύξησε το ποσοστό κατοχής μπάλας για την Ισπανική ομάδα, κάτι που έδειξε πως η απρόσεκτη σκέψη (ίσως λόγω ηλικίας) να αφήσει τον πρώτο σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ, Ντιμιτάρ Μπερμπάτοφ, κάπου στις θέσεις VIP αποδείχθηκε ανεπιτυχής.

Ο Γκουαρντίολα προκάλεσε συγκίνηση στον φίλαθλο κόσμο, ενώ στην ομάδα του λειτούργησε ως ένεση αυτοπεποίθησης η χρησιμοποίηση του Ερίκ Αμπιντάλ, του νικητή της ζωής μετά την μάχη με τον όγκο στο συκώτι, αντί του αρχηγού-συμβόλου Πουγιόλ. Κάτι που σίγουρα δεν είχε υπολογίσει ο μεγάλος Σερ…

Η τριάδα «σκέψη-πάσα-εκτέλεση» των Τσάβι-Μπούσκετς-Ινιέστα, σε συνδυασμό με τις επιθετικές αρετές των Μέσι-Βίγια-Πέδρο, δεν άφησαν πολλά περιθώρια αντίδρασης για τους παίκτες των πρωταθλητών Αγγλίας. Η αρχή του αγώνα θύμισε κάτι από τελικό Ρώμης 2009 με την Μάντσεστερ να μπαίνει δυναμικά στον αγωνιστικό χώρο, προκαλώντας ορέξεις τίτλου. Κάπου εκεί η Μπαρτσελόνα έβαλε σε εφαρμογή το passing plan. Η μηχανή μπήκε σε λειτουργία και εκεί ξεκίνησε το ποδόσφαιρο.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν η προειδοποιητική βολή, καθώς το δεύτερο μέρος ήταν ένα ματς ανάμεσα σε γάτες και ποντίκια, όπως θα έλεγε και ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο, με τα επιθετικα κύματα να μοιάζουν ασταμάτητα. Ο αλαζονικός τρόπος επίτευξης γκολ έμεινε στην άκρη και οι παίκτες άρχισαν τους «πυροβολισμούς». Το τελικό 3-1 εκπνέει σεβασμό ως προς την Γιουνάιτεντ και… αστοχία για την Μπαρτσελόνα, η οποία με τελικές προσπάθειες 17-3 και αριθμό πασών να πλησιάζει τον μέσο όρο των 700 ανά αγώνα, δείχνει να… αδικείται από το αποτέλεσμα.

Η σεμνή τελετή «έκλεισε» με ρίγη συγκίνησης και πάλι με πρωταγωνιστή τον Ερίκ Αμπιντάλ. Οι αρχηγοί Τσάβι και Πουγιόλ «έχρησαν» αρχηγό τον Γάλλο, ο οποίος σήκωσε πρώτος το βαρύτιμο τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ στα ουράνια του ιστορικού «Γουέμπλεϊ».

Με την συγκεκριμένη κίνηση καταλαβαίνουμε πως όντως αυτός ο σύλλογος είναι «Mes Que Un Club». Δηλαδή, κάτι περισσότερο από μία ομάδα… κάτι περισσότερο από απλούς παίκτες, που δείχνουν με την πρώτη ευκαιρία την ανθρωπιά τους, κάτι το οποίο πηγάζει από αυτή την «μπλαουγκράνα» οικογένεια.

Είναι γεγονός πως η Μπαρτσελόνα αποτελεί μια από της μεγαλύτερες ομάδες όλων των εποχών. Ο τρόπος παιχνιδιού της είναι πέρα από την εποχή μας. Ίσως… και σε άλλον πλανήτη. Στις 28/5/2011 επιβεβαιώθηκε και άλλος ένας ποδοσφαιρικός μύθος. Το ποδόσφαιρο είναι απλό. Ο Γκουαρντιόλα το ξέρει καλά. Δεν το καταλαβαίνουμε. Η Μπάρτσα δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να «βαφτίζει» το απλό σε απίστευτο. Αυτό είναι το μαγικό συστατικό της επιτυχίας. Το θέμα είναι πως το αντίδοτο για να κοντράρει κάποιος αυτή την διαστημική ομάδα, δεν το έχει ανακαλύψει ακόμα κανένας…

Το φαινόμενο Λιονέλ Μέσι
Τι να πει κανείς για αυτόν τον μικρόσωμο μάγο? Ότι και να πει κανείς θα είναι λίγο. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 12 τέρματα, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Ρουντ Φαν Νίστελροϊ. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κάτι το οποίο έχουν πετύχει μόνο οι μεγάλοι Γκερντ Μίλερ και Ζαν-Πιερ Παπέν. Κορυφαίος παίκτης και σκόρερ του τελικού. Με τα εν λόγω επιτεύγματα έχει σχεδόν αγκαλιάσει εκ νέου την «Χρυσή Μπάλα»…

Ποσά… που προκαλούν


Η αξία των 2 συλλόγων ξεπερνάει το τρομακτικό ποσό των 2 δις ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό προκύπτει από την αξία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που ανέρχεται στα 1,3 δις ευρώ και από αυτήν της Μπαρτσελόνα που δεν είναι τίποτα λιγότερο από τα 710 εκατ. Ευρώ.

Τα έσοδα της περασμένης περιόδου (2009-2010) ανήλθαν στα 365,9 εκατ. Ευρώ για τους «Μπλαουγκράνα» και στα 327 εκα. Ευρώ για τους «Μπέμπηδες».

Το ετήσιο χρέος τους αγγίζει τα 591 εκατ. Ευρώ και τα 405 εκατ. Ευρώ, ενώ η αξία των παικτών πλησιάζει τα 554,1 εκατ. Ευρώ και τα 387,2 εκατ. Ευρώ αντίστοιχα!

Χαμένοι UEFA-αγγλική αστυνομία…

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ελλιπέστατα και στο ενδεχόμενο επεισοδίων τα εμπόδια… θα ήταν ελάχιστα! Οι τιμές των εισιτηρίων ήταν κάτι παραπάνω από υπερβολικές, ενώ τα πλαστά εισιτήρια και η αγορά μέσω «μαύρης» αγοράς έκαναν αισθητή την παρουσία τους…

Το ιστορικό Γουέμπλεϊ
Αποτελεί το διασημότερο γήπεδο παγκοσμίως, πλησιάζοντας τον ένα αιώνα ζωής και έχοντας φιλοξενήσει σπουδαίους αγώνες. Χτίστηκε το 1923 και η χωρητικότητα του φτάνει των αριθμό των 125 χιλ. θέσεων, ενώ το νέο Γουέμπλεϊ στέκεται εκεί από 2007, με αυτή την φορά η χωρητικότητα να είναι 90 χιλ. θέσεις. Στην μνήμη των Ελλήνων έχει χαραχθεί η χρονολογία 1971, όπου και ο Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με αντίπαλο τον ιστορικό Άγιαξ, με τον αγώνα να διεξάγεται και τότε στο γήπεδο της Αγγλικής πρωτεύουσας.

Η «χρυσή» βίβλος

9 φορές: Ρεάλ Μαδρίτης (56, 57, 58, 59, 60, 66, 98, 00, 02)
7 φορές: Μίλαν (63, 69, 89, 90, 94, 03, 07)
5 φορές: Λίβερπουλ (77, 78, 81, 84, 05)
4 φορές: Αγιαξ (71, 72, 73, 95), Μπάγερν Μονάχου (74, 75, 76, 01), Μπαρτσελόνα (92, 06, 09, 11)
3 φορές: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (68, 99, 08), Ιντερ (64, 65, 10)
2 φορές: Μπενφίκα (61, 62), Νότιγχαμ (79, 80), Γιουβέντους (85, 96), Πόρτο (87, 04)
1 φορά: Σέλτικ (67), Φέγενορντ (70), Αστον Βίλα (82), Αμβούργο (83), Στεάουα Βουκουρεστίου (86), Αϊντχόφεν (88), Ερυθρός Αστέρας (91), Μαρσέιγ (93), Ντόρτμουντ (97)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου