Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ποδοσφαιρικό παραμύθι στα βάθη του Καυκάσου (muteline.gr σελίδες 108-113)


Η είδηση ότι η Ανζί Μαχατσκάλα έκανε μυθική προσφορά για να αποκτήσει από την Ιντερ τον Σάμουελ Ετό, έσκασε σαν βόμβα μεγατόνων. Έμοιαζε σαν κάτι εξωπραγματικό και ασυνήθιστο από την καθημερινή ποδοσφαιρική ρουτίνα. Στα μάτια των πολλών, ήταν αδιανόητο μια ομάδα χαμένη στα βάθη του Καυκάσου, με ρίζες που φτάνουν ώς την Κασπία Θάλασσα, να μπορεί να δαπανήσει περισσότερα από 75 εκατ. ευρώ για να δελεάσει έναν από τους πιο γνωστούς ποδοσφαιριστές του κόσμου, που βρίσκεται ακόμα στην ακμή και όχι σε φάση προσγείωσης της καριέρας του. Και όμως! Τα κατάφερε και τον απέκτησε!


Ποιά είναι η Ανζί? Τι εστί Μαχατσκάλα? Ποιος είναι ο περίφημος, πλέον, Σουλεϊμάν Κερίμοφ?


Γεωγραφικά

Η Μαχατσκάλα είναι πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του
Νταγκεστάν, η οποία είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας. Το όνομά
του έχει περσική-τουρκική καταγωγή και σημαίνει Χώρα των Βουνών. Υπάγεται στο Νότιο Διαμέρισμα και συνορεύει νότια του Αζερμπαϊτζάν και νοτιοδυτικά της Γεωργίας. Πληθυσμιακά το Νταγκεστάν είναι το πιο ανομοιογενές ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας.

Στα εδάφη του ζει μια πανσπερμία εθνοτήτων, εκ των οποίων οι εννέα ξεπερνούν τα 80.000 μέλη. Αυτοί οι εννέα είναι Άββαροι, Δαργίνοι, Κουμίκοι, Λεζγίνοι, Λακ, Ρώσοι, Αζέροι, Ταβασαράνοι, Τσετσένοι. Με εξαίρεση τους Ρώσους, τα υπόλοιπα φύλα είναι ιρανικά, μογγολικά ή τουρκικά, τα οποία έχουν διατηρήσει τις ιδιαιτερότητές τους λόγω του ορεινού ανάγλυφου της περιοχής και της χαμηλής αστικοποίησης. Για τη συνεννόηση όλων αυτών μεταξύ τους χρησιμοποιείται κυρίως η ρωσική, ενώ απαντώνται τριάντα ακόμα γλώσσες!


Το φαινόμενο Ανζί

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ο πρόεδρος της εταιρίας πετρελαίου του Νταγκεστάν, Μαγκομέντ Μαγκομέντοφ, αποφ
άσισε μαζί με τον Αλεξάντρ Μακάροφ, πρώην μεγάλη δόξα της άλλης ομάδας της πόλης, της Διναμό, να ιδρύσουν μια νέα ομάδα με το όνομα Ανζί, που σημαίνει «μαργαριτάρι». Ως εκ τούτου, το 1991 η νέα ομάδα κάνει την εμφάνισή της στο Νταγκεστάν, ενώ το όνομά της προέρχεται από τη λέξη Ανζί-Κάλα, που σημαίνει «φρούριο του εδάφους».
Πρωτοεμφανίστηκε στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του ρωσικού πρωταθλήματος το 2000 και τερμάτισε 4η,ενώ ο 2001 αναδείχθηκε φιναλίστ του κυπέλλου, με αποτέλεσμα να κερδίσει ευρωπαϊκό "εισιτήριο".

Στο κύπελλο UEFA κληρώθηκε με τους Ρέιντζερς στον 1ο γύρο, με τους Σκοτσέζους να αρνούνται να ταξιδέψουν στο Νταγκεστάν λόγω των σφοδρών αναταραχών με την γειτονική Τσετσενία και μετά από ένα μήνα διαπραγματεύσεων και απειλών με την UEFA, κέρδισαν τη δική τους μάχη. Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία αποφάσισε να διεξαχθεί μονός αγώνας σε ουδέτερη έδρα, στη Βαρσοβία, με κοινό μικρότερο από 1.000 άτομα, στον οποίο επικράτησαν οι "Διαμαρτυρόμενοι" και διέκοψαν πρόωρα το ευρωπαϊκό όνειρο των Ρώσων.
Αυτή ήταν κι η τελευταία σεζόν της Άνζι στην πρώτη κατηγορία, αφού ως 15η μεταξύ 16 συλλόγων υποβιβάστηκε. Αν και την επόμενη σεζόν έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου Ρωσίας, η επόμενη διάκριση ήρθε το 2009, όταν κέρδισε το πρωτάθλημα της 2ης κατηγορίας και προβιβάστηκε. Πέρυσι τερμάτισε στην 11η θέση, ωστόσο φέτος η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική…


Ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία: Σουλεϊμάν Κερίμοφ

Η ανεξέλεγκτη σπατάλη χρημάτων με αποδέκτες το Νταγκεστάν και την Άνζι αναπαριστούν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την μέθοδο ανάδειξης του 45χρονου Ρώσου σε μεγιστάνα. Γεννημένος στο Ντέρμπεντ του Νταγκεστάν, δικαιολογεί την εστίαση της προσοχής του σε αυτήν την κατατρεγμένη γωνιά της Ρωσίας. Σπούδασε οικονομικά στο κρατικό πανεπιστήμιο του Νταγκεστάν και σε ηλικία 27 ετών άρχισε να δραστηριοποιείται στην κατακερματισμένη (πρώην) Σοβιετική Ένωση.

Μετά από ένα σύνολο μικροεπενδύσεων που του απέφεραν ένα μικρό, αλλά χρήσιμο κεφάλαιο, ίδρυσε την επενδυτική τράπεζα "Fedprombank", η οποία χρηματοδότησε ή εξαγόρασε επιχειρήσεις που βρίσκονταν στο χείλος του γκρεμού. Όταν η οικονομία στη Ρωσία ομαλοποιήθηκε, ο Κερίμοφ βρέθηκε με μία περιουσία στα χέρια του από την αποπληρωμή των δανείων. Η ανέλιξή του στην κλίμακα των πλουτοκρατών ήταν γοργή και το 1999 εισήλθε στο χώρο των πετρελαίων με την αγορά της "Nafta-Moskva".

Την ίδια χρονιά σχημάτισε έναν δυναμικό συναιτερισμό με τον Όλεγκ Ντερίπασκα και τον μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς, εξαγοράζοντας κάθε μικρή ή μεγάλη επιχείρηση που κατά την κρίση τους θα ήταν επικερδής. Η τριάδα απέκτησε ανυπολόγιστη ισχύ και για να τη θωρακίσουν, οι 3 επιχειρηματίες ασχολήθηκαν με την πολιτική (ο καθένας από διάφορα πόστα) και επένδυσαν σε κοινωνικούς σκοπούς, ώστε να καλλωπίσουν καθ' αυτόν τον τρόπο τη φήμη τους. Ο Αμπράμοβιτς εξαγόρασε την Τσέλσι και παράλληλα χρηματοδοτεί την κρατική ακαδημία νέων της Ρωσίας, ενώ έδωσε πακτωλό χρημάτων για την ανάληψη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 από τη Ρωσία. Το όνομα του Ντερίπασκα συνδέθηκε με πιθανή εξαγορά της Άρσεναλ και της Γουέστ Μπρομ, αν και οι εκπρόσωποί του διέψευδαν διαρκώς κάθε πιθανή ανάμιξη με τα ποδοσφαιρικά της Μεγάλη Βρετανίας. Ωστόσο υπήρξε συνιδιοκτήτης της Κούμπαν Κράσνονταρ μέχρι το 2008.

Είναι γεγονός πως το μέλλον του Κερίμοφ περνούσε μέσα από τον αθλητισμό. Η επιθυμία του Πούτιν, εξάλλου, προς τους ολιγάρχες της χώρας είναι να επενδύουν σε αυτόν τον τομέα ορισμένα από τα εκατομμύρια που διαθέτουν. Ως φίλαθλος της Άνζι, ο Κερίμοφ δεν αντιμετώπισε κανέναν δισταγμό. Το περιοδικό "Forbes", εξάλλου, υπολόγισε την περιουσία του στα 5.500.000.000 ευρώ και τον κατέταξε 118ο πιο πλούσιο άντρα στον κόσμο, οπότε η οικονομική επιφάνεια δεν αποτελούσε εμπόδιο για την παρουσία του στο ποδόσφαιρο.

Εάν το πείραμα πετύχει και η Άνζι σημειώσει επιτυχίες, θα σταθεροποιήσει μακροπρόθεσμα την κατάσταση στο Νταγκεστάν, όπως συμβαίνει, εν μέρη, στη γειτονική Τσετσενία και την Τέρεκ Γκρόζνι, από την οποία πέρασε ως προπονητής και ο Ρουντ Γκούλιτ! Εξάλλου, η αποκέντρωση αποτελεί, εδώ και χρόνια, πολιτική επιδίωξη του Πούτιν, με το ποδόσφαιρο να είναι ένα χρήσιμο όπλο για την επίτευξης του σκοπού του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως τα τελευταία 4 χρόνια καμία πρωταθλήτρια δεν προέρχεται από την πρωτεύουσα Μόσχα.

Υπάρχει πάντα κι ο αντίλογος, όμως, όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος-ερευνητής του "Guardian", Τζόναθαν Γουίλσον. Η Μόσχα χρηματοδοτεί με εκατομμύρια τόσα χρόνια την επιδιωκόμενη ανάπτυξη των καυκάσιων περιοχών και ένα μέρος των χρημάτων φαίνεται πως πηγαίνουν σε εξωπραγματικές μεταγραφές τύπου Ετό. Με δεδομένο ότι ο Κερίμοφ δεν αγόρασε το σύλλογο, αλλά οι μετοχές του χαρίστηκαν έναντι της υπόσχεσης να κατασκευάσει γήπεδο 40.000 θέσεων που θα κοστίσει 200.000.000 ευρώ, πρακτικά τη δεδομένη στιγμή οι φορολογούμενοι Μοσχοβίτες (μεταξύ άλλων) πληρώνουν την υπέρμετρη ενίσχυση ενός συλλόγου έτοιμου να "κατασπαράξει" τις ομάδες τους! Και όλα αυτά χάρη στο επιχειρηματικό δαιμόνιο του Κερίμοφ...

Τον Νοέμβριο του 2006 είχε ένα σοβαρό ατύχημα στη Νίκαια, όταν οδηγούσε μια πολυτελέστατη Enzo Ferrari. Ο Κερίμοφ υπέστη βαριά εγκαύματα και χρειάστηκε αρκετό καιρό προκειμένου να αναρρώσει πλήρως, καθώς δεν επέστρεψε στη Ρωσία πριν από το 2007, με την αποθεραπεία του να λαμβάνει χώρα αρχικά στη Γαλλία και στη συνέχεια στο Βέλγιο. Το ατύχημα είχε μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή του και έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο φιλάνθρωπο στο Νταγκεστάν. Είναι ο ιδρυτής του «Πινόκιο», ενός ιδρύματος για τα παιδιά και μέσω αυτού έχει δωρίσει περισσότερα από 1 δις ευρώ, καθώς το ίδρυμα έχει ετήσιο προϋπολογισμό, που αγγίζει τις 300.000 δολάρια

Και όσο για τον τρόπο προσέλκυσης των υποψήφιων νέων παικτών? Πάρτε παράδειγμα την… χλιδάτη ζωή του Σάμουελ Ετό. Ο Καμερουνέζος που θα αμοίβεται με 10 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο συνεργασίας με την Ανζί, είναι πλέον ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής του πλανήτη.

Πέρα από την αμοιβή του, η Ανζί φρόντισε έτσι ώστε το νέο μεταγραφικό απόκτημα της να ζει σαν βασιλιάς. Έτσι ο Ετό, εκτός από τους σωματοφύλακες που τον ακολουθούν σε κάθε βήμα του, έχει δικό του σοφέρ, προσωπικό διερμηνέα και διαμένει σε πολυτελή οικία που βρίσκεται στη Μόσχα, περίπου 2.000 χιλιόμετρα από την Μαχακάλα όπου εδρεύει ο ρωσικός σύλλογος. Μάλιστα, για να προσέρχεται έγκαιρα στις προπονήσεις, του προσφέρθηκε ελικόπτερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου