Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Αθλητικό Αλμανάκ 2011 (muteline.gr σελίδες 64-67)

Το 2011 φεύγει για να έρθει το 2012. Χρονικά, το 2011 είναι ένας χρόνος. Ένας χρόνος όπως όλοι, αλλά όπως όλοι ο καθένας τους ξεχωρίζει. Στην δεύτερη χρονιά της δεύτερης δεκαετίας του 2000 υπάρχουν ξεχωριστές στιγμές. Χαρές, λύπες, στιγμές πάθους και θαυμασμού, ντροπής και αποκάλυψης. Σας παρουσιάζουμε τις 12 σημαντικότερες στιγμές του 2011. 12, όσοι και οι μήνες του έτους.

Ιανουάριος
Το αποκαλούμενο, πλέον, Βραβελιο FIFA Ballon d’Or, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απονεμήθηκε στον Λιονέλ Μέσι. 154 δημοσιογράφοι, 208 προπονητές και αρχηγοί ομάδων αλλά και 208 χώρες-μέλη της FIFA δήλωσαν το παρών στην βράβευση της «Χρυσής Μπάλας» ώστε να ψηφίσουν τον Αργεντινό σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα σε αυτή την σπουδαία, για το ποδόσφαιρο, στιγμή. Ο Μέσι έγινε ο πρώτος που κατέκτησε το βραβείο για δεύτερη σερί χρονιά μετά τον Μάρκο φαν Μπάστεν της Μίλαν το 1988 και το 1989.


Φεβρουάριος

Το ντέρμπι της ντροπής. Μόνο έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Ένας αγώνας… δυσφήμηση του αθλήματος, που μόνο αγώνας δεν ήταν. Διαιτητικά εγκλήματα, προπηλακισμοί και χουλιγκανισμός ήταν τα μοναδικά στοιχεία που έλαβαν χώρα στο γήπεδο «Καραϊσκάκης». Μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, που σίγουρα όλοι θα θέλουν να ξεχάσουν. Για την ιστορία, ο αγώνας έληξε 2-1 αντί για… 1-2.


Μάρτιος

Εκατοντάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη θα συμπαρασταθούν στον Ερίκ Αμπιντάλ μετά την είδηση για την περιπέτεια της υγείας του. Δεν έχει σημασία αν πιστεύουμε στον Θεό ή στον Αλλάχ, αν υποστηρίζουμε φανατικά την Μπαρτσελόνα ή αν είμαστε οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης. Μπροστά σε ένα σοβαρό θέμα υγείας κάθε διαφορά παραμερίζεται. Ο αθλητισμός ενώνει, κάτι που έχει αποδειχθεί πολλές φορές. Ο Γάλλος ποδοσφαιριστής είχε όγκο στο συκώτι, κάτι το οποίο τον ανάγκασε να μπει στο χειρουργείο. Τέλος καλό, όλα καλά όμως για τον Αμπιντάλ που επανήλθε υγειής και συνεχίζει να αγωνίζεται με τα χρώματα των Μπλαουγκράνα.


Απρίλιος

Τον πρώτο της τίτλο μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια κατέκτησε η ΑΕΚ, επικρατώντας 3-0, της έκπληξης της διοργάνωσης, του Ατρόμητου στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Κατά την εξέλιξη του αγώνα πάντως, φάνηκε πως θα υπάρξει άλλη μια μέρα ντροπής στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, και μάλιστα σύντομα, μόλις 2 μήνες περίπου μετά από τον αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Οι παίκτες του Ατρόμητου έφαγαν… ξύλο από τους οπαδούς της ΑΕΚ και ο αγώνας έληξε λόγω… ακράτιας πανηγυρισμών των Κιτρινόμαυρων οπαδών. Χαρακτηριστικά, από τα 7 λεπτά καθυστερήσεων, παίχτηκε μόλις το 1ο!


Μάιος

Θρήνος στην οικογένεια του Παναθηναϊκού για τον θάνατο του επί σειρά ετών υπευθύνου επικοινωνίας της ΠΑΕ, Χρήστου Αθανασόπουλου. Σε ηλικία μόλις 42 ετών ο Χρήστος Αθανασόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή στις 13/5/2011, ύστερα από πολύμηνη μάχη με την επάρατο νόσο…


Ιούνιος

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, το… «Κοριόπολις» ξεσκεπάστηκε. Αμέτρητα τα άτομα που ενεπλάκησαν στην ιστορία των στημένων αγώνων, με πρωτοστάτες τους Αχιλλέα Μπέο και Μάκη Ψωμιάδη. Ο, τότε, πρόεδρος του Ολυμπιακού βόλου οδηγήθηκε στην φυλακή, ενώ ο μεγαλομέτοχος της Καβάλας αναζητούταν. Η παράγκα νο.2, όπως την αποκάλεσαν πολλοί, πλησίαζε στο τέλος της.


Ιούλιος

Στις 29 Ιουλίου γράφτηκε μια από τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Η εθνική γυναικών πόλο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος, που διεξήχθη στη Σαγκάη, νικώντας την οικοδέσποινα Κίνα με 9-8. Ποτέ ξανά η ελληνική αποστολή δεν είχε τέτοια παρουσία σε μια μεγάλη διοργάνωση.


Αύγουστος

Το ποδοσφαιρικό «μπαμ» της χρονιάς αποτελεί γεγονός, καθώς έσκασε η «βόμβα μεγατόνων» με την μεταγραφή του Σάμουελ Ετό στην άσημη, μέχρι πριν λίγο καιρό, Ανζί Μαχατσκάλα. Την Ανζί ανέλαβε ο Ρώσος μεγιστάνας, Σουλεϊμάν Κερίμοφ και την έφτασε σε σημείο να αποτελεί οικονομικό μεγαθήριο. Όσο για τον καμερουνέζο επιθετικό… που να αρνηθεί 80.000.000 ευρώ για 4 χρόνια!


Σεπτέμβριος

Αρχές του μήνα και η απόφαση είναι οριστική. Ο Αστέρας Τρίπολης θα συνεχίζει να αγωνίζεται στην Super League, σε αντίθεση με τον ιστορικό Ηρακλή. Ο Γηραιός αποχαιρέτησε τα μεγάλα σαλόνια, μετά από απόφαση της ΕΠΟ χωρίς να είναι σίγουρο σε ποια κατηγορία θα παίξει! Εν τέλει ο κατήφορος και η απαξίωση συνεχίστηκαν και έτσι η ομάδα 103 ετών ιστορίας, βρίσκεται αυτή την στιγμή στην Δ’ Εθνική, συνεχίζοντας τον αγώνα δικαίωσης.


Οκτώβριος

Ξαφνικά, από εκεί που δεν το περίμενε κανείς, εμφανίστηκε… κάποιος με το όνομα Βλάσης Τσάκας. Αυτός ο περίεργος τύπος ισχυρίστηκε πως διατηρεί φιλικές σχέσεις με κάποιον σαουδάραβα πρίγκιπα, τον σουλτάν Αλ Σαούντ, και πως στα άμεσα σχέδια τους είναι να αποκτήσουν τον Παναθηναϊκό. Μετά από καιρό και μυστήριες διαπραγματεύσεις ο Γιάννης Βαρδινογιάννης συμφώνησε με τον σουλτάν για την αγορά μετοχών της ΠΑΕ και το πρώτο βήμα έγινε για να γυρίσει σελίδα η ομάδα. Πάντως το θέμα έχει παγώσει και η οριστική συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμα.


Νοέμβριος

Σύλληψη Ψωμιάδη νο.2. Για την εμπλοκή του στα «στημένα» του Ιουνίου είχε κριθεί αρχικά προφυλακιστέος και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Ο Μάκης Ψωμιάδης όμως βρίσκεται και πάλι στα χέρια του νόμου, καθώς συνελήφθη στα Σκόπια. Ο πρώην παράγοντας της Καβάλας διώκεται με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, καθώς κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε εκβιασμούς, απάτες, δωροδοκίες και αλλοιώσεις αγώνων.


Δεκέμβριος

Μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιτυχίες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πραγματοποίησε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος πήρε πανηγυρική νίκη-πρόκριση μέσα στο Λονδίνο απέναντι στην Τότεναμ, της οποίας επιβλήθηκε με σκορ 2-1. Τεράστια ευρωπαϊκή νίκη, με 2.000 Θεσσαλονικείς να βρίσκονται στην Αγγλία και την ομάδα να στήνει το δικό της πάρτι, παίρνοντας το εισιτήριο για τους «32», κερδίζοντας πολλούς ακόμα φιλάθλους, υψώνοντας ψηλά για μία ακόμα φορά την ελληνική σημαία.



Κάπως έτσι είχαν τα πράγμα το 2011. Σίγουρα οι στιγμές είναι αμέτρητες και για να τις καταγράψουμε, θα χρειαζόμασταν… έναν ολόκληρο χρόνο. Αυτές όμως ήταν από τις σπουδαιότερες. Ελπίζουμε το νέο έτος, το 2012, που για… κάποιους είναι η χρονιά καταστροφής της γης, να μας φέρει νέες στιγμές, μεγαλύτερες και ακόμα καλύτερες. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα κάτι. Να αφήνουμε τον χουλιγκανισμό στην άκρη και να σκεφτόμαστε λογικά. Διότι ο αθλητισμός είναι τρόπος διασκέδασης και όχι μονάχα τρόπος ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου