Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Euro 2012: Start the show!


Οι ποδοσφαιρόφιλοι του εξωτερικού, συνήθως έχουν ένα σλόγκαν για τα καλοκαίρια, στα οποία δεν υπάρχουν αθλητικές δραστηριότητες: “Its a long summer without football”. Η ατάκα αυτή θα ξαναειπωθεί του χρόνου το καλοκαίρι, καθώς ξεκινάει το Euro 2012, που θα διοργανωθεί από την Πολωνία και την Ουκρανία. Η Εθνική μας ομάδα θα δώσει το παρών για 3η συνεχόμενη φορά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, κάτι που σημαίνει πως… έχουμε μερικούς λόγους παραπάνω, κρυφές ελπίδες και μια ανυπομονησία-αγωνία ώστε να δούμε την διοργάνωση να αρχίζει.

Σε μια διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν 16 ομάδες, 16 προπονητές και σύνολο 368 ποδοσφαιριστές είναι λογικό να έχουμε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα, θετικές ή αρνητικές, που θα αναλύσουμε παρακάτω, και ύστερα έχουμε το καλεντάρι των ομίλων και φωτογραφίες των γηπέδων που θα διεξαχθούν οι αγώνες.

Τι αξίζει και τι θέλουμε να δούμε:

     1)   Εθνική Ελλάδος: Όπως αναφέραμε, η ομάδα που κατέκτησε το Euro 2004, η Εθνική μας ομάδα, θα συμμετάσχει για 3η συνεχόμενη φορά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος και με ανανεωμένη ομάδα, ευελπιστούμε ως Έλληνες σε μια καλή πορεία, αντάξια των προσδοκιών μας. Καλή επιτυχία στην Εθνική Ελλάδος!


      2)   Εθνική Αγγλίας-Ρόι Χόγκτσον: Νέα εποχή για την Εθνική Αγγλίας με προπονητή τον Ρόι Χόγκτσον και όχι τον Χάρι Ρέντναπ, που πολλοί θεωρούσαν φαβορί. Ο πρωτάρης σε διασυλλογικό επίπεδο Χόγκτσον, είχε την… δυνατότητα, αμέσως μετά την πρόσληψη του, να δώσει τέλος στο θέμα Τέρι-Φέρντιναντ, που δίχαζε την Αγγλία. Εν τέλει ο Ρίο Φέρντιναντ τέθηκε εκτός ομάδας και φτάνει να δούμε αν η νέα πλέον Αγγλία θα μπορέσει να φτάσει μακριά στην φετινή διοργάνωση, ή θα συνεχίσει της αποτυχημένες πορείες της.


       3)    Εθνική Ιρλανδίας-Τζιοβάνι Τραπατόνι: Ο έμπειρος 73χρονος Τραπατόνι επιστρέφει σε Euro, μετά από εκείνο του 2004 όντας προπονητής της χώρας του, της Ιταλίας. Με την Ιρλανδία να αποτελεί μια άκρως ελκυστική ομάδα, το Έϊρε ελπίζει να αποτελέσει την έκπληξη της διοργάνωσης, παίζοντας ένα ποδόσφαιρο… θεωρητικά παλιομοδίτικο μιας και ο Τζιοβάνι Τραπατόνι είναι λάτρης του κλασικού πλέον 4-4-2. «Παλιομοδίτικο» μεν, άκρως αποτελεσματικό δε!


     4)    Εθνική Γερμανίας-Γιοακίμ Λεβ: Τα τελευταία χρόνια ο Γιοακίμ Λεβ έχει πραγματοποιήσει εξαιρετική δουλειά στην Εθνική Γερμανίας. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουν παρουσιαστεί στο προσκήνιο και νέοι εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές στην Γερμανία, τα «Πάντσερς» αποτελούν μια εξαιρετικά ελκυστική-ανανεωμένη ομάδα, με ποσότητα και ποιότητα, κάτι το οποίο τους χρήζει ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης.


      5)    Χένρικ Λάρσον: Τι και αν ο λύκος και αν εγέρασε… ο σπουδαίος πρώην επιθετικός Χένρικ Λάρσον, θα δώσει το παρών ως… σχολιαστής της σουηδικής τηλεόρασης! Είναι εμφανές πως μερικοί ποδοσφαιριστές, αν και βάζουν τέλος στις ποδοσφαιρικές τους καριέρες, θέλουν να ζουν τέτοιες διοργανώσεις από κοντά. Μένει να δούμε αν ο Λάρσον μπορεί να… σκοράρει και σχολιάζοντας!


      6)   Μάρκ φαν Μπόμελ: Τέλος εποχής για τον σπουδαίο Μαρκ φαν Μπόμελ, ο οποίος μετά το τέλος του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, θα αποσυρθεί από της τάξεις της Εθνικής Ολλανδίας. Ο παίκτης της Μίλαν και πρώην των Αϊντχόφεν, Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου ελπίζει πως στο φινάλε της καριέρας του με την εθνική ομάδα του θα κατακτήσει έναν τίτλο.


      7)   Αντόνιο Ντι Νατάλε: Ο ζωντανός θρύλος της Ουντινέζε θα δώσει και αυτός το παρών για τελευταία φορά σε διοργάνωση με την Εθνική Ιταλίας. Αν και 34 ετών αποτελεί παίκτη-πολυβόλο στην επίθεση και αξίζει μια διάκριση στην φετινή διοργάνωση. Πρόκειται για τον πρώτο σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος, των τελευταίων 2 χρόνων.


      8)   Άλεξ-Όξλειντ Τσάμπερλειν: Η μεγάλη έκπληξη του Χόγκντσον, της Αγγλίας και γενικά του Euro. Ο Τσάμπερλεϊν εξαργύρωσε την πρώτη του εξαιρετική χρονιά με την φανέλα της Άρσεναλ με την κλήση του στην εθνική. 18χρονος, εκρηκτικός παίκτης, αγωνίστηκε 16 φορές φέτος και μένει να δούμε αν θα ανταποδώσει την επιστοσύνη των Βενγκέρ και Χόγκντσον.


      9)   Όλοφ Μέλμπεργκ: Ο πρωταθλητής Ελλάδας με τον Ολυμπιακό θα δώσει το παρών στην φετινή διοργάνωση. Βασικό στέλεχος της Εθνικής Σουηδίας, οι έλληνες φίλαθλοι και ειδικά αυτοί του Ολυμπιακού θα έχουν έναν λόγο παραπάνω να παρακολουθήσουν τους αγώνες της εθνικής του ομάδας.


      10)  Νίκος Λυμπερόπουλος: Μια μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα θα κλείσει αυτό το καλοκαίρι ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Τιμής ένεκεν, ο Φερνάντο Σάντος τον κάλεσε στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, δίνοντας του να συμμετάσχει σε μια μεγάλη διασυλλογική διοργάνωση, όπως ακριβώς αξίζει ένας παίκτης του επιπέδου του Λυμπερόπουλου.

     11)  Slavek και Slavko: Αποτελούν τις μασκότ του Euro 2012. Χαμογελαστές μορφές, με τον Slavek να είναι ντυμένος στα χρώματα της Πολωνίας και τον Slavko στα χρώματα της Ουκρανίας, εκπροσωπώντας τις διοργανώτριες χώρες.




      12)  Αλλαγή κανονισμών: Θα είναι το τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με 16 ομάδες. Το 2016 το Euro στη Γαλλία θα γίνει για πρώτη φορά με 24 ομάδες. Οπότε κατά κάποιον τρόπο, το Euro 2012 είναι «συλλεκτικό».



Τι θα χάσουμε και τι δεν θέλουμε να δουμε:

      1)    Ρίο Φέρντιναντ-Γκάρι Κέιχιλ: Ακόμα καλά καλά ο Χόγκντσον δεν έγινε ο νέος προπονητής της Αγγλίας και οι «εμφύλιοι» ήδη άρχισαν. Ο Φέρντιναντ ήταν αυτός που την «πλήρωσε» όσον αφορά την κόντρα με τον Τέρι. Σαν να μην έφτανε η απουσία ενός έμπειρου αμυντικού, ήρθε και ο τραυματισμός του Κέιχιλ, αναγκάζοντας τον Χόγκντσον να σνομπάρει για δεύτερη φορά τον Φέρντιναντ, επιλέγοντας τον νεαρό Μάρτιν Κέλι της Λίβερπουλ!


      2)    Φρανκ Λάμπαρντ: Μετά τον Γκάρεθ Μπάρι, ακόμα μια απουσία για το κέντρο της Αγγλίας. Λόγω τραυματισμού στον δικέφαλο, ο Λάμπαρντ τέθηκε εκτός διοργάνωσης, την θέση του οποίου πήρε ο Χέντερσον της Λίβερπουλ. Κατά πάσα πιθανότητα, ο Λάμπαρντ δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί και πάλι σε Euro, μιας και είναι 33 ετών.


      3)    Κάρλες Πουγιόλ: Μεγάλη απουσία για την Εθνική Ισπανίας ο τραυματισμός του Πουγιόλ. Ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα αναγκαστικά υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση στο γόνατο, κάτι το οποίο θα τον αφήσει εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων για 1,5 μήνα.


     4)   Νταβίντ Βίγια: Επίσης μεγάλη απουσία είναι και αυτή του επιθετικού της Μπαρτσελόνα, Νταβίντ Βίγια. Είχε σπάσει το πόδι του τον Δεκέμβριο του 2011 και επέστρεψε στις προπονήσεις μόλις πριν από 1,5 μήνα και όπως είναι λογικό ήταν αδύνατο να βρίσκεται στο επιθυμητό σημείο φυσικής κατάστασης ώστε να καταφέρει να αγωνιστεί στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.


      5)    Ρομπέρτο Σολδάδο: Παρότι η ισπανική επίθεση θα στερούταν τον Βίγια, ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε απέκλεισε από την αποστολή τον φορμαρισμένο Ρόμπερτο Σολδάδο. Σύγχρονος σέντερ φορ, πραγματικός κίλερ και πρώτο βιολί της Βαλένθια, την οποία οδήγησε μέχρι τους 4 του Europa League, τέθηκε εκτός ομάδας και στην θέση του προτιμήθηκε ο Φερνάντο Τόρες.


      6)   Μπακαρί Σανιά: Η ατυχία έχει χτυπήσει για τα καλά την φετινή σεζόν τον Σανιά και αφήνει ένα μεγάλο κενό στο δεξιό άκρο της άμυνας της Γαλλίας. Ο παίκτης της Άρσεναλ υπέστη κάταγμα περόνης, στο ίδιο ακριβώς σημείο που είχε ξανατραυματιστεί πριν περίπου μισό χρόνο, αφήνοντας τον εκτός γηπέδων για τους επόμενους 3 μήνες.

      7)    Ντομένικο Κρισίτο: Ένας από τους ποιοτικότερους και ελπιδοφόρους Ιταλούς αμυντικούς των τελευταίων ετών, τέθηκε εκτός Εθνικής ομάδας λόγω της ανάμειξής του στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων που συγκλονίζει την Ιταλία. Ο ομοσπονδιακός προπονητής των Ιταλών, Τσέζαρε Πραντέλι, τον απέκλεισε από την αποστολή, χωρίς δεύτερη σκέψη, αμέσως μόλις το όνομά του αναμείχθηκε σε αυτή την ιστορία.


      8)   Διονύσης Χιώτης: Πρόκειται ίσως για τον πιο φορμαρισμένο Έλληνα τερματοφύλακα αυτή την στιγμή. Πραγματοποίησε εκπληκτική σεζόν με το ΑΠΟΕΛ φτάνοντας μέχρι τους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ όπου αποκλείστηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ είχε προηγηθεί η ιστορική πρόκριση επί της Λυών στα πέναλντι, με τον Χιώτη να είναι ο πρωταγωνιστής. Παρόλα αυτά ο Φερνάντο Σάντος δεν τον διάλεξε στην τριάδα των τερματοφυλάκων μας, κάτι το οποίο για πολλούς χαρακτηριστικέ άδικη απόφαση.

      9)    Καθυστέρηση και πολιτική παρέμβαση: Και οι δυο διοργανώτριες χώρες αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα ως προς την κατασκευή των υποδομών και τα χρονοδιαγράμματα. Ιδίως η Ουκρανία, προς την ομοσπονδία της οποίας είχε στείλει επιστολή ο γενικός γραμματέας της UEFA Ζερόμ Βάλκε στις 24 Ιανουαρίου 2011, απειλώντας ότι θα της πάρει τη διοργάνωση και για την καθυστέρηση, αλλά και για πολιτικές παρεμβάσεις.


      10)  Ρατσισμός και Νεοναζί: Το Euro της Πολωνίας και της Ουκρανίας είναι για πολλούς ένα μεγάλο "πείραμα" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο όσο και σε πολιτιστικό. Σε πρώτη φάση έχουμε να κάνουμε με την κατάσταση πολλών παικτών που θα πάρουν μέρος και σε δεύτερη φάση με τα φαινόμενα ρατσισμού από καταπιεσμένες ομάδες οπαδών. Ας ξεκινήσουμε ανάποδα μιλώντας για το φαινόμενο του ρατσισμού σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, κάτι που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις λόγω της φιλοξενίας αρκετών φιλάθλων/οπαδών από άλλες χώρες. Οι Αρχές της Ουκρανίας έχουν εκπαιδεύσει ειδικά σώματα ασφαλείας που θα ασχοληθούν με το συγκεκριμένο κομμάτι οπαδών, αφού σε όλη τη διάρκεια της σεζόν έκαναν "πρόβες" στα παιχνίδια των ομάδων του εγχώριου πρωταθλήματος. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία μέσα στις εξέδρες γηπέδων, όπου θα πραγματοποιηθούν αγώνες για το EURO, που ομάδες νεοναζί και άλλων ακραίων στοιχείων δημιουργούν σοβαρά βίαια επεισόδια με τη χρήση αντικειμένων. Μάλιστα έχουν την τακτική να πιάνουν τα δυο πέταλα στις κερκίδες, έτσι ώστε να δημιουργούν μεγάλη σύγχυση.

Οι όμιλοι

1ος Όμιλος
Πολωνία
Τσεχία
ΕΛΛΑΔΑ
Ρωσία 

2ος Όμιλος
Ολλανδία
Δανία
Πορτογαλία
Γερμανία 

3ος Όμιλος
Ισπανία
Ιρλανδία
Κροατία
Ιταλία 

4ος Όμιλος
Ουκρανία
Γαλλία
Σουηδία
Αγγλία


Το πρόγραμμα

1η αγωνιστική
Όμιλος
Ημέρα
Πόλη
Ώρα
Αγώνας
1ος
8 Ιουνίου
Βαρσοβία
19:00
Πολωνία-Ελλάδα
1ος
8 Ιουνίου
Βρότσλαβ
21:45
Ρωσία-Τσεχία
2ος
9 Ιουνίου
Χαρκίφ
19:00
Ολλανδία-Δανία
2ος
9 Ιουνίου
Λβιφ
21:45
Γερμανία-Πορτογαλία
3ος
10 Ιουνίου
Γκντανσκ
19:00
Ισπανία-Ιταλία
3ος
10 Ιουνίου
Πόζναν
21:45
Ιρλανδία-Κροατία
4ος
11 Ιουνίου
Ντόνετσκ
19:00
Γαλλία-Αγγλία
4ος
11 Ιουνίου
Κίεβο
21:45
Ουκρανία-Σουηδία

2η αγωνιστική
Όμιλος
Ημέρα
Πόλη
Ώρα
Αγώνας
1ος
12 Ιουνίου
Βρότσλαβ
19:00
Ελλάδα-Τσεχία
1ος
12 Ιουνίου
Βαρσοβία
21:45
Πολωνία-Ρωσία
2ος
13 Ιουνίου
Λβιφ
19:00
Δανία-Πορτογαλία
2ος
13 Ιουνίου
Χαρκίφ
21:45
Ολλανδία-Γερμανία
3ος
14 Ιουνίου
Πόζναν
19:00
Ιταλία-Κροατία
3ος
14 Ιουνίου
Γκντανσκ
21:45
Ισπανία-Ιρλανδία
4ος
15 Ιουνίου
Κίεβο
19:00
Σουηδία-Αγγλία
4ος
15 Ιουνίου
Ντόνετσκ
21:45
Ουκρανία-Γαλλία

3η αγωνιστική
Όμιλος
Ημέρα
Πόλη
Ώρα
Αγώνας
1ος
16 Ιουνίου
Βρότσλαβ
21:45
Τσεχία-Πολωνία
1ος
16 Ιουνίου
Βαρσοβία
21:45
Ελλάδα-Ρωσία
2ος
17 Ιουνίου
Χαρκίφ
21:45
Πορτογαλία-Ολλανδία
2ος
17 Ιουνίου
Λβιφ
21:45
Δανία-Γερμανία
3ος
18 Ιουνίου
Γκντανσκ
21:45
Κροατία-Ισπανία
3ος
18 Ιουνίου
Πόζναν
21:45
Ιταλία-Ιρλανδία
4ος
19 Ιουνίου
Ντόνετσκ
21:45
Αγγλία-Ουκρανία
4ος
19 Ιουνίου
Κίεβο
21:45
Σουηδία-Γαλλία

Προημιτελικά
Α/Α
Ημέρα
Πόλη
Ώρα
Αγώνας
1
21 Ιουνίου
Βαρσοβία
21:45
1ος Α ομίλου-2ος Β ομίλου
2
22 Ιουνίου
Γκντανσκ
21:45
1ος Β ομίλου-2ος Α ομίλου
3
23 Ιουνίου
Ντόνετσκ
21:45
1ος Γ ομίλου-2ος Δ ομίλου
4
24 Ιουνίου
Κίεβο
21:45
1ος Δ ομίλου-2ος Γ ομίλου

Ημιτελικά
Α/Α
Ημέρα
Πόλη
Ώρα
Αγώνας
5
27 Ιουνίου
Ντόνετσκ
21:45
Νικητής 1-Νικητής 3
6
28 Ιουνίου
Βαρσοβία
21:45
Νικητής 2-Νικητής 4

Τελικός
Ημέρα
Πόλη
Ώρα
Αγώνας
1 Ιουλίου
Κίεβο
21:45
Νικητής 6-Νικητής 5


Τα 8 γήπεδα

Metalist Stadium - Χάρκοβο  (38.863)

Donbass Arena - Ντόνετσκ  
(51.504)


Arena Lviv - Λβιβ  
(34.915)


Olympic Stadium - Κίεβο  
(70.050 θέσεις)


Municipal Stadium - Πόζναν  
(43.090)


PGE Arena - Γκντανσκ  
(44.636)


Municipal Stadium - Βρότσλαβ  
(44.416)


National Stadium - Βαρσοβία  (58.224 θέσεις)



(Οι φωτογραφίες γηπέδων είναι από το sport24.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου