Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Η ημέρα που τον αποκάλεσαν "Ιπτάμενο Ολλανδό"


Σαν σήμερα, πριν από 50 χρόνια μπαίνει στον ποδοσφαιρικό κόσμο ο Γιόχαν Κρόιφ, μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Όχι μόνο για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, αλλά και για τον χαρακτήρα του, αλλά και το προπονητικό του έργο. Με αφορμή λοιπόν αυτή την επέτειο, αξίζει να αφηγηθούμε μια από τις ωραιότερες ιστορίες του "Ιπτάμενου Ολλανδού".


Το ημερολόγιο γράφει 22/12/1973. Η Μπαρτσελόνα υποδέχεται στο Καμπ Νου την Ατλέτικο Μαδρίτης, τις δύο μεγάλες δυνάμεις του ισπανικού πρωταθλήματος εκείνης της εποχής. Τα γεγονότα μεταξύ Καταλονίας και Μαδρίτης, εξαιτίας του δικτάτορα Φράνκο, είναι ακόμα φρέσκα. Αυτό που ζητάνε οι φίλαθλοι της Μπάρσα είναι μια νίκη επί της Μαδρίτης, σε όποιο επίπεδο και αν ήταν αυτή.

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ντέρμπι απέναντι στην Ατλέτικο. Η τελευταία φορά που η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το πρωτάθλημα, ήταν την σεζόν 1959-1960. 14 ολόκληρα χρόνια ξηρασίας, με παρηγοριά 3 κύπελλα ισπανίας.

Στο 44ο λεπτό αυτού του σπουδαίου αγώνα η Μπαρτσελόνα πιέζει να πετύχει το γκολ που θα της ανεβάσει την ψυχολογία, ενόψει του δευτέρου ημιχρόνου. Η ομάδα βρίσκεται στην επίθεση, όταν ο σπουδαίος Ασένσι, σεντράρει με το αριστερό από την δεξιά πλευρά, με τον 26χρονο τότε Γιόχαν Κρόιφ, στην πρώτη του σεζόν με την "Μπλαουγκράνα" φανέλα, οριζοντιώνεται στον αέρα και με προβολή με το δεξί του πόδι πετυχαίνει το περίφημο "Phantom goal", απέναντι στον Μιγκέλ Ρέινα, πατέρα του Πέπε Ρέινα. Αυτό ήταν. Εκείνη την ημέρα, ο ποδοσφαιρικός κόσμος μένοντας άφωνος από αυτή την εναέρια προσπάθεια του, τον βαφτίζει "Ιπτάμενο Ολλανδό". Και σαν να μην έφτανε αυτό, το τέλος της σεζόν βρίσκει την Μπάρσα στην κορυφή της βαθμολογίας 14 χρόνια μετά, με διαφορά 8 βαθμών από την δεύτερη Ατλέτικο (για την ιστορία η Ρεάλ τερμάτισε 8η). Αυτό το πρωτάθλημα ήταν και το μοναδικό του Κρόιφ με την φανέλα της Μπαρτσελόνα, παρότι αγωνίστηκε μέχρι το 1978.


Ο Κρόιφ όμως έχει αποτελέσει σύμβολο της Καταλονίας καθώς ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που ως αρχηγός φόρεσε το περιβραχιόνιο με τα χρώματα της σενιέρα, της σημαίας της Καταλονίας. Επίσης, δείχνοντας την αγάπη του για τους Καταλανούς βαφτίζει τον γιο του Ζόρντι, όνομα καθαρά Καταλανικό. Και το καλύτερο για τους Μπλαουγκράνα, είναι που βοήθησε την ομάδα να διασύρει την Ρεάλ Μαδρίτης με 5-0, ένας από τους αγώνες που τον βοήθησε να αναδειχθεί για τρίτη φορά κορυφαίο ευρωπαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς...

Ένας παίκτης τόσο απλός και τόσο εντυπωσιακός. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος... «Το ποδόσφαιρο είναι απλό. Αλλά το πιο δύσκολο πράγμα είναι να παίξεις απλό ποδόσφαιρο.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου