Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Κατασκευασμένος στον παράδεισο


Πέρασαν 45 ολόκληρα χρόνια από τη βραδιά που ο Πελέ πετύχαινε το 1000ο γκολ της μυθικής καριέρας του. Μία βραδιά σταθμός για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. 

Το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου του 1969, το "μαύρο μαργαριτάρι" κατέρριπτε το φράγμα της λογικής και διείσδυε στην κατηγορία του θρύλου, σκοράροντας για 1000η φορά στην καριέρα του. H Σάντος έχει καθιερώσει την 19η Νοεμβρίου να γιορτάζεται ως "H ημέρα του Πελέ" προκειμένου να τιμήσει τον κατά πολλούς κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών που έχει εμφανιστεί στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, κίνηση πέρα για πέρα δικαιολογημένη.

Διότι εκείνο το βράδυ του μακρινού 1969 ο Πελέ έγραψε ιστορία. Μια ιστορία με γράμματα χρυσά και ανεξίτηλα, για να παραμείνει ατόφια στα βιβλία του ποδοσφαίρου και στις μνήμες εκείνων των ρομαντικών που το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα άθλημα και τρόπος ψυχαγωγίας, αλλά ένα είδος τέχνης και κατάθεσης ψυχής.

Ο αγώνας εκείνος, που πιθανότατα έχει συγκλονίσει τον ψυχικό κόσμο του 72χρονου Βραζιλιάνου περισσότερο από κάθε άλλον από τους 1.366 στους οποίους πήρε μέρος από το 1956 ως το 1977, έλαβε χώρα στο ναό του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, το ιστορικό "Μαρακανά". Σχεδόν 150.000 θεατές είχαν κατακλύσει τις εξέδρες για να παρακολουθήσουν από κοντά τον αγώνα της Σάντος με τη Βάσκο Ντα Γκάμα και στο 32ο λεπτό της αναμέτρησης ήρθε η... μεγάλη στιγμή.

Μετά από κάθετη μπαλιά που του έγινε ο Πελέ μπήκε στη μεγάλη περιοχή της Βάσκο όπου ανατράπηκε αντικανονικά και ο διαιτητής καταλόγισε άμεσα το πέναλτι δίνοντας το έναυσμα για... πανηγυρισμούς στην κερκίδα, που άρχισε να κραυγάζει ρυθμικά "Πε-λέ, Πε-λέ" απαιτώντας να αναλάβει εκείνος την εκτέλεση! Η επιθυμία τους ήχησε ως διαταγή. Ο "παθών" Πελέ πήρε τη μπάλα στα χέρια του, την τοποθέτησε στην άσπρη βούλα και νικώντας από τα 11 βήματα τον Αργεντίνο γκολκίπερ της Βάσκο, Εντγκάρντο Αντράντα, πετύχαινε -σε μόλις 909 παιχνίδια- το 1000ο γκολ της καριέρας του σε όλες τις διοργανώσεις. Αυτό που οι Βραζιλιάνοι αποκαλούν "O Milesimo".

Οι φίλαθλοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και κατάφεραν να "κλέψουν" τον Πελέ, μέσα από το πλήθος των δημοσιογράφων που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο για να τον φωτογραφήσει. Τον σήκωσαν στους ώμους και άρχισαν να τον περιφέρουν εντός γηπέδου για να απολαύσει μέχρι το μεδούλι το καθολικό standing ovation, την ώρα που εκείνος κρατούσε με περηφάνεια τη μπάλα του αγώνα και αφιέρωνε λίγη ώρα αργότερα το 1000ο του γκολ "στα φτωχά παιδιά της Βραζιλίας".

Σύμφωνα με μαρτυρίες, χρειάστηκε να περάσουν 30 λεπτά για να αδειάσει ο αγωνιστικός χώρος και να ξαναρχίσει το παιχνίδι ενώ μετά το τέλος, πλήθος κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους του Ρίο για να γιορτάσει εκείνο το μέγιστο επίτευγμα.

Είναι γεγονός πως από τα 1.091 γκολ που πανηγύρισε με τη Σάντος (πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου) στα 1.106 ματς που φόρεσε τη φανέλα της "Peixe" (πρώτος σε συμμετοχές), αυτό το παιχνίδι και αυτό το γκολ είναι εκείνα που θα τον σημαδεύουν εσαεί καθώς από τότε η 19η Νοεμβρίου έχει περάσει στα βιβλία της ποδοσφαιρικής ιστορίας ως "ημέρα του Πελέ".

Οι αριθμοί είναι λογικό να ζαλίζουν και να προκαλούν έκπληξη, ειδικά για την νέα γενιά. Για να καταλάβει κανείς όμως στο περίπου την... ατυχία μας που δεν ζούσαμε να τον παρακολουθήσουμε να αγωνίζεται, αρκεί να σκεφτούμε αυτό που έγραψε ο Άγγλος διακεκριμένος ποδοσφαιρικός συγγραφέας, Τζόφρι Γκριν: "Ο Ντι Στέφανο κατασκευάστηκε στη γη, ο Πελέ στον παράδεισο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου