Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ο αδικημένος κύριος Τσάβι


Το αποκαλούμενο, πλέον, βραβείο FIFA Ballon d’Or για τρίτη συνεχόμενη χρονιά απονεμήθηκε στον Λιονέλ Μέσι. Δημοσιογράφοι, προπονητές και αρχηγοί ομάδων αλλά και χώρες-μέλη της FIFA βρέθηκαν στη Ζυρίχη και δήλωσαν παρόν στην βράβευση της "Χρυσής Μπάλας" ώστε να ψηφίσουν τον Αργεντίνο σταρ της Μπαρτσελόνα σε αυτή την σπουδαία, για το ποδόσφαιρο, ημέρα. Φαίνεται όμως πως το ποδόσφαιρο, που για κάποιους αποτελεί κάτι πολύτιμο, κάτι ξεχωριστό και κάτι παραπάνω από ένα απλό άθλημα, έχει εμπορευματοποιηθεί 100% και έχει... εθιστεί στην διαφήμιση.

Αυτό μπορεί εύκολα να το καταλάβει κανείς με το εξής παράδειγμα: Τον 20ο αιώνα η Μπαρτσελόνα αποτέλεσε το σύμβολο της Καταλονίας. Ενός ταλαιπωρημένου λαού που αγωνιζόταν για την ανεξαρτητοποίηση του και δεχόταν τα "βασανιστήρια" του Φράνκο, δικτάτορα της Ισπανίας. Με τις επιτυχίες του Football Club Barcelona οι Καταλανοί κατάφεραν να ξανασταθούν στα πόδια τους. Παρόλα αυτά, την δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα βρίσκουμε την Μπαρτσελόνα να έχει στην "Μπλαουγκράνα" φανέλα την στάμπα της Qatar Foundation, του πρώτου χορηγού της ιστορίας της.

Με τα παραπάνω θέλω να καταλήξω στο γεγονός πως ο Μέσι κατέκτησε την φετινή "Χρυσή Μπάλα" λόγω marketing, όπως ακριβώς δηλαδή και πέρυσι, όταν άφησε πίσω του τον δαιμόνιο Ινιέστα και τον φοβερό Σνάιντερ. Δεν λέω πως δεν άξιζε, δεν λέω πως δεν έκανε καλή χρονιά, αλλά αυτός ο κινητήριος ποδοσφαιρικός μοχλός, που ονομάζεται Τσάβι, έχει κάθε λόγο να νιώθει αδικημένος.

Ο Τσάβι είναι ένας τεράστιος παίκτης, μόνο που είναι... αντι-σταρ. Ο όρος "αντι-σταρ" όμως είναι άγνωστος για την εποχή μας και καθόλου ευπρόσδεκτος για την διαφήμιση. Κι όμως, αυτός ο αντι-σταρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες της επιτυχίας της Μπαρτσελόνα. Φυσικός αρχηγός, γέννημα θρέμα Καταλανός και ένα σπάνιο είδος παίκτη. Εγκεφαλικός και πανέξυπνος παίκτης, ένας πραγματικός ηγέτης του άξονα. Ίσως ο μεγαλύτερος κεντρικός χαφ στην ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου, με πάσα μοναδική που θα ζήλευε ακόμα και ο... Μέσι.

Παρόλα αυτά, ο τίτλος του κορυφαίου παίκτη της χρονίας πάει στον Μέσι και αυτό δεν αλλάζει. Τρίτη "Χρυσή Μπάλα" κάτι το οποίο έχουν πετύχει μόνο οι Ολλανδοί Γιόχαν Κρόιφ και Μάρκο Φαν Μπάστεν. Τρίτη συνεχόμενη "Χρυσή Μπάλα", ρεκόρ μοναδικό που το είχε καταφέρει μόνο ο Μισέλ Πλατινί.

Ο Μέσι είναι μόλις 24 ετών και άμα συνεχίσει έτσι το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κατακτήσει και άλλη "Χρυσή Μπάλα". Αυτό μάλλον θα πονέσει τον εγωισμό του κυρίου Πλατινί...

2 σχόλια:

  1. Δεν χρειάζεται να πάρει το βραβείο ο Τσάβι. Γνωρίζουμε την αξία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκαιο, απλά υπάρχει ένα θέμα. Σε βάθος χρόνου αυτά που μένουν, είναι οι τίτλοι... Ποιος θυμάται τα προηγούμενα χρόνια ποιος άλλος είχε αδικηθεί

      Διαγραφή