Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Γυναίκες VS Ποδόσφαιρο (muteline.gr σελίδες 44-47)


Είναι γνωστό το γεγονός πως πολλές φορές το ποδόσφαιρο, και γενικά ο αθλητισμός, περνάει κοινωνικά μηνύματα στον κόσμο. Υπάρχουν όμως και αρκετά… κοινωνικά ζητήματα όπως για παράδειγμα το μείζον ζήτημα που αφορά την σχέση της γυναίκας με το ποδόσφαιρο. Για τις περισσότερες γυναίκες η φράση: «αγάπη μου απόψε έχει αγώνα» είναι κάτι σαν κόκκινο πανί. Ο λόγος? Ανακαλύπτουν μια άλλη πλευρά του άντρα.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να βλέπουμε ολοένα και περισσότερες γυναίκες που τους αρέσει το ποδόσφαιρο, με μερικές μάλιστα να παρακολουθούν και φανατικά, ωστόσο πάντα υπάρχουν λόγοι που μπορεί να τις κάνει να το μισήσουν, ιδιαίτερα όταν το έτερον τους ήμισυ δεν ξεκολλάει από την μπάλα. Οι γυναίκες θεωρούν ανούσιο και βαρετό να κυνηγάνε 22 άνθρωποι μια μπάλα. Για αυτό και δεν βρίσκουν λογικό το αντρικό πάθος για την “στρογγυλή θεά”, το οποίο τους οδηγεί σε φωνές, ύβρεις, άσεμνες χειρονομίες και γενικά σε συμπεριφορά ανθρώπου-νεάντερταλ. Και όλα αυτά εξαιτίας το λάθος ενός ποδοσφαιριστή, την επίτευξη γκολ της αντίπαλης ομάδας ή τις αποφάσεις του διαιτητή. Για τους άντρες όλα αυτά είναι φυσιολογικά, ενώ με την σειρά τους κατηγορούν το γυναικείο φύλο για την συνεχή παρακολούθηση σίριαλ ή εκπομπών κοινωνικού περιεχομένου. Επικρατεί η άποψη πως μερικές γυναίκες καταλαβαίνουν το είδος χαρακτήρα των ανδρών μόνο και μόνο από τις αντιδράσεις του, εν ώρα παρακολούθησης αγώνα. Συμπερασματικά, για το κάθε φύλο, οι αντιδράσεις αυτές θεωρούνται φυσιολογικές.

Το Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ πραγματοποίησε μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία, η σχέση μεταξύ γυναικών και ποδοσφαίρου, αποτελεί ένα πεδίο που χρήζει επιστημονικής έρευνας. Αν και με την πάροδο των χρόνων η σχέση αυτή αλλάζει σταδιακά (κατά κάποιον τρόπο) , κάποια πράγματα αποτελούν σταθερές αξίες. Ένα από αυτά, είναι οι κατάταξη των γυναικών στις εξής κατηγορίες…

Οι κατηγορίες των γυναικών:

Κατηγορία πρώτη: Οι γυναίκες που απεχθάνονται το ποδόσφαιρο

Είναι δεδομένο πως οι περισσότερες γυναίκες δεν παρακολουθούν ποδόσφαιρο.
Οι βασικοί λόγοι της έρευνας, είναι τρεις:

1. Αδυνατούν να κατανοήσουν την σημασία να τρέχουν τόσοι άνθρωποι πάνω κάτω σε ένα γήπεδο, πίσω από μία μπάλα, το θεωρούν ανούσιο και βαρετό

2. Αν και κάποιες γυναίκες καταβάλουν προσπάθειες, εν τέλει δεν μπορούν να καταλάβουν τους κανονισμούς του αθλήματος.

3. Πιστεύουν πως το ποδόσφαιρο "αποκαλύπτει" τον χειρότερο εαυτό του συντρόφου τους. Ξαφνικά τον να μεταμορφώνεται σε έναν αγροίκο, νευρικό, ευέξαπτο χούλιγκαν-τρομοκράτη που βρίζει, χειρονομεί ή ζητωκραυγάζει με τον πιο άξεστο τρόπο!


Κατηγορία δεύτερη: Οι γυναίκες οι οποίες παρακολουθούν, χωρίς να γνωρίζουν τους κανονισμούς ούτε στο ελάχιστο!

Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των γυναικών αυτών έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση και στην χώρα μας! Ειδικά μετά την κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική Ελλάδος, αρκετές ήταν οι Ελληνίδες γυναίκες που τότε κατάλαβαν ότι υπάρχει το ποδόσφαιρο. Η εν λόγω κατηγορία, αποτελείται κυρίως από γυναίκες που παρακολουθούν τους αγώνες μόνο και μόνο για να δουν πότε θα μπει γκολ και για να μάθουν ποιο θα είναι το τελικό σκορ.

Στην τελική, δεν αντιλαμβάνονται το τι παρακολουθούν, δεν έχουν ιδέα τι είναι το offside και πλήττουν όταν δεν μπαίνει γκολ. Οι γυναίκες αυτές παθιάζονται κυρίως με τα νικηφόρα αποτέλεσματα της εθνικής ομάδας της χώρας τους, ενώ η αγωνία τους φτάνει στο κατακόρυφο όταν κάποιος αθλητής πέσει στο έδαφος τραυματισμένος.

Κατηγορία τρίτη: Οι γυναίκες που βαριούνται το ποδόσφαιρο, αλλά τους αρέσουν οι ποδοσφαιριστές.

Η συγκεκριμένη κατηγορία, εκνευρίζει περισσότερο από κάθε άλλη τους άντρες φιλάθλους. Και αυτό διότι οι γυναίκες που σκοπεύουν να παρακολουθήσουν μαζί με τον άντρα τους κάποιον αγώνα ποδοσφαίρου, με μοναδικό σκοπό να… απολαύσουν τα καλογυμνασμένα σώματα των αθλητών, το κακό είναι πως σχολιάζουν κατά την διάρκεια του αγώνα!

Η έρευνα αναφέρει πως τα σχόλια τους θα είναι από χαζές ερωτήσεις, εξαιτίας της άγνοιας των γυναικών, μέχρι και σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου για τους γεροδεμένους αθλητές-ποδοσφαιριστές. Όπως και να έχει, αποτέλεσμα αυτής της κατηγορίας γυναικών, είναι να υπάρχει ένα 10% ζευγαριών που οδηγούνται σε τσακωμό.

Κατηγορία τέταρτη: οι γυναίκες που καταλαβαίνουν και παρακολουθούν ποδόσφαιρο (ναι, υπάρχουν)!

Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των γυναικών που παρακολουθούν ποδόσφαιρο έχει αυξηθεί παγκοσμίως κατά 17% . Στις ηλικίες μεταξύ 16 και 69 ετών, το 38% των ανθρώπων που πηγαίνουν στο γήπεδο είναι γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι από τα 800 εκ. φανατικών ανθρώπων του ποδοσφαίρου, τα 300 εκατομμύρια παγκοσμίως είναι γυναίκες!!!

Από αυτές τις γυναίκες, οι περισσότερες γνωρίζουν τους κανονισμούς του αθλήματος, τους καταλαβαίνουν και έχουν την δυνατότητα να σχολιάσουν για τα σφυρίγματα του διαιτητή. Σύμφωνα με την έρευνα, το κακό ξεκινάει όταν προσπαθούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους στους αρσενικούς φιλάθλους της παρέας… Γιατί "έκαστος στο είδος του και ο άντρας στο ποδόσφαιρο"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου