Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Όταν ο θάνατος «κερδίζει» το ποδόσφαιρο (muteline.gr σελίδες 30-33)


Στις 14 Απριλίου, η παγκόσμια ποδοσφαιρική οικογένεια είναι πλέον πιο φτωχή, μετά τον χαμό του Ιταλού Πιερμάριο Μοροζίνι. Ο 25χρονος παίκτης της Λιβόρνο, ομάδα της ιταλικής Serie B, κατέρρευσε στο γήπεδο στην αναμέτρηση με την Πεσκάρα, αφήνοντας την τελευταία του πνοή λόγω καρδιακού επεισοδίου μέσα στο ασθενοφόρο.

Το φαινόμενο να «φεύγουν» από την ζωή ποδοσφαιριστές εντός γηπέδου, δεν είναι κάτι το περίεργο στις μέρες μας. Είτε λόγω αναβολικών, είτε λόγω απαγορευμένων ουσιών, είτε ακόμα και από πραγματικές καρδιακές αδυναμίες ορισμένων παικτών. Είναι όμως κάποιοι θάνατοι, που ακόμα και σήμερα παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένοι στο μυαλό του φίλαθλου κόσμου.

Μαρκ Βιβιάν Φοέ (Καμερουνέζος, 28 ετών): Εθνική Καμερούν-2003, Γαλλία

Στον αγώνα Καμερούν-Κολομβία για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, ο 28χρονος Μαρκ Βιβιάν Φοέ έπεσε ξαφνικά στο κέντρο του γηπέδου, με την ιατρική επέμβαση να είναι άμεση. Μία ώρα αργότερα όμως ανακοινώθηκε ο χαμός του ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Σίτι.

Προς τιμήν του, το Κύπελλο Συνομοσπονδιών από το 2003 και μετά, ονομάζεται και «Κύπελλο Φοέ».

Μίκλος Φέχερ (Ούγγρος, 24 ετών): Μπενφίκα-2004, Πορτογαλία

Λίγο πριν το τέλος του αγώνα Γκιμαράες-Μπενφίκα για το πορτογαλικό πρωτάθλημα, ο 24χρονος επιθετικός της Μπενφίκα, Μίκλος Φέχερ, ξαφνικά σωριάζεται στο έδαφος λόγω καρδιακής προσβολής. Λίγες ώρες αργότερα, ο θάνατος του ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο.

Οι γιατροί ήταν απόλυτη όσον αφορά το θέμα χρήσης αναβολικών, εξηγώντας πως ο θάνατος προκλήθηκε από φυσικά αίτια: «O θάνατος του Φέχερ προκλήθηκε αναμφισβήτητα από καρδιακή προσβολή. Oι εξετάσεις αίματος δεν έδειξαν κανένα ίχνος αλκοόλ, ναρκωτικών ή αναβολικών ουσιών. H υπόθεση έχει κλείσει πλέον οριστικά»

Αντόνιο Πουέρτα (Ισπανός, 22 ετών): Σεβίλλη-2007, Ισπανία

Συγκλόνισε την ποδοσφαιρική κοινότητα ο θάνατος του 22χρονου Αντόνιο Πουέρτα. Ο Ισπανός αμυντικός, στον αγώνα της Σεβίλλης με την Χετάφε για την ισπανική Λίγκα, υπέστη καρδιακό επεισόδιο και μόλις συνήλθε για να περπατήσει προς την έξοδο του γηπέδου, υπέστη και δεύτερο! Τα πλάνα της τηλεόρασης συγκλονίζουν.

Αμέσως μεταφέρθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Η καρδιακή δυσπλασία, τα σημάδια εγκεφαλικής ανοξίας και σε συνδυασμό με τα προβλήματα που είχαν προκληθεί σε διάφορα ζωτικά όργανα λόγω της καταστολής που βρισκόταν, ήταν και ο λόγος που ο Ισπανός παίκτης «έχασε» την μάχη με την ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου