Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης (muteline.gr σελίδες 52-55)


Με αφορμή το τελευταίο ισπανικό ντέρμπι ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης στο «Καμπ Νου», η ιστορία ξετυλίγεται παρουσιάζοντας την ιστορία ανάμεσα στους αγώνες των δύο ομάδων, δικαιολογώντας τον λόγο που αποτελούν κάτι παραπάνω από ένα αθλητικό γεγονός.

Το… έναυσμα για να ξεκινήσει η κόντρα μεταξύ Καταλανών, που παλεύουν για την ανεξαρτησία τους, και πρωτευουσιάνων το έδωσε ο βασιλιάς της Ισπανίας Αλφόνσο ο 13ος  να αφήσει την Ρεάλ να υιοθετήσει το λευκό χρώμα της βασιλικής σημαίας. Μια κόντρα που πήρε τεράστιες διαστάσεις μετά και την απαγόρευση της Καταλανικής γλώσσας την περίοδο του ισπανικού εμφυλίου και επί δικτατορίας Φράνκο.

Η «συμπάθεια» του δικτάτορα προς την Ρεάλ Μαδρίτης φάνηκε με το προσωρινό κλείσιμο του τότε γηπέδου της Μπάρτσα, το «Λες Κορτς». Το μίσος των Καταλανών όμως ξεπέρασε κάθε όριο όταν ο ιδρυτής της Μπαρτσελόνα Ζοάν Γκαμπέρ αυτοκτόνησε, καθώς έπασχε από κατάθλιψη μετά και την δολοφονία του τότε προέδρου της ομάδας, Ζοζέπ Σουνιόλ.

Ο Σουνιόλ έμεινε στην ιστορία ως ο «μάρτυρας πρόεδρος», μιας και επί προεδρίας του η ομάδα συμβόλιζε την ελευθερία και την δημοκρατία, σε αντίθεση με τον Φράνκο που ήταν οπαδός του φασισμού. Έτσι, διέταξε την φυλάκισή του και μετέπειτα την εκτέλεσή του.

Ημερομηνία-σταθμός για τους Καταλανούς, που από τότε η ομάδα τους αποτελεί «κάτι περισσότερο από μία ομάδα» (το περίφημο Mes que un club) καθώς το να ενισχύσουν την ομάδα και να γίνουν μέλη της, αποτελούσε αντίδραση ενάντια στο δικτατορικό-φασιστικό καθεστώς του Φράνκο.

Σε… αγωνιστικό κομμάτι η «αλλαγή στρατοπέδου» ορισμένων παικτών φουντώνουν την κόντρα, με την ιστορία να ξεκινάει όταν ο Φράνκο «άρπαξε» τον Ντι Στέφανο από την Μπαρτσελόνα και τον πήγε στην Ρεάλ Μαδρίτης. Στα σύγχρονα χρόνια το 2000 συνέβη το πρωτόγνωρο, με τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα να προκαλούν επεισόδια στο Καμπ Νου. Ήταν η χρονιά που ο Λουίς Φίγκο «άδειασε» τους «Μπλαουγκράνα» για την Ρεάλ και στο μεταξύ τους ντέρμπι, εκτοξεύτηκαν προς το μέρος του μερικά μπουκάλια ουίσκι και… ένα κεφάλι γουρουνιού.

10 λόγοι για να παρακολουθήσει ο κόσμος το σύγχρονο “El Clasico”:

1) Μιλάμε για τις καλύτερες ομάδες του κόσμου τα τελευταία χρόνια. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης.

2) Διαθέτουν σε χωρητικότητα από τα μεγαλύτερα γήπεδα στην Ευρώπη. Το Σαντιάγκο Μπερναμπέου (85,454 θέσεις) και το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό, το Καμπ Νου (99,354 θέσεις).

3) Μέσι εναντίον Κριστιάνο Ρονάλντο... Τι άλλο? 3 συνεχόμενες "Χρυσές Μπάλες" ο πρώτος, με τον δεύτερο να τον ακολουθεί κάθε χρόνο!

4) Η παρουσία του 'Special One" στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης. Από μόνος του ένας σταρ.

5) Η Μπαρτσελόνα αποτελεί το σύμβολο της Καταλονίας, μια αφοσίωση που σε ομάδα δύσκολα την συναντάς.

6) Μαζί με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αποτελούν τις ομάδες με τα μεγαλύτερα ετήσια έσοδα.

7) Κάθε χρόνο οι μεταξύ τους αναμετρήσεις σημειώνουν τηλεθέαση-ρεκόρ.

8) Μαζί με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μίλαν, έχουν τους περισσότερους οπαδούς παγκοσμίως!

9) H Ρεάλ Μαδρίτης έχει κατακτήσει τα περισσότερα Τσάμπιονς Λιγκ, 9 στον αριθμό. Η Μπαρτσελόνα 4.

10) Η συμπεριφορά των οπαδών και των 2 ομάδων στα ντέρμπι. Ο καθένας ασχολείται με την ομάδα του και στις κερκίδες υπάρχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας.

(To άρθρο είναι αναρτημένο στο περιοδικό muteline.gr στις σελίδες 52-55)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου