Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Πρώην Π.Ο.Κ. και ΠΑΟΚ

Με την Super League να έχει φτάσει ήδη στην 4η αγωνιστική και τις Football League και Football League 2 να βρίσκονται στην γραμμή εκκίνησης κάποιες ομάδες και ορισμένοι παίκτες μας έχουν παρουσιάσει κάποια στοιχεία, τα οποία μπορούν να αποδειχθούν ικανά για να προβλέψουμε για την συνέχεια που επρόκειτο να παρακολουθήσουμε. Δυστυχώς το ελληνικό ποδόσφαιρο ζει την δικιά του κρίση, κάτι το οποίο μας κάνει να εστιάσουμε τις αναλύσεις μας στο πρώην Π.Ο.Κ. (Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ) και στον ΠΑΟΚ.

Μεταγραφές πολλές, όπως τα χρέη και οι δυσκολίες. Οι απαιτήσεις μικρότερες από τους μεν (Παναθηναϊκό, ΑΕΚ) και έχουν μεγαλύτερες από τους δε (Ολυμπιακο, ΠΑΟΚ). Ξεκινώντας με τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, που αποδείχθηκε πρωταθλητής και στις μεταγραφές πραγματοποιώνταςς 19 στον αριθμό! Αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη μεταγραφή ακούει στο όνομα του Χαβιέ Σαβιόλα, που μαζί με τον on-fire Κώστα Μήτρογλου φέτος αποτελούν μια από τις καλύτερες επιθέσεις στην Ευρώπη, όσον αφορά το ενεργητικό των ομάδων στο ξεκίνημα των εγχώριων πρωταθλημάτων τους. Επίσης σπουδαία προσθήκη θεωρείται και αυτή του Βλάντιμιρ Βάις, ο οποίος θα προσθέσει ταχύτητα και εκρηκτικότητα, κάτι οποίο δεν βρήκαν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού στον Τζαμέλ Αμπντούν. Επιπροσθέτως, άξιος αναφοράς είναι και ο Ανδρέας Σάμαρης, ο οποίος μπορεί να μην εντυπωσίασε με την μεταγραφή του, αλλά έκανε και τον Μίτσελ να πει δημοσίως πως με τέτοιες εμφανίσεις ο νεαρός χαφ δεν πρόκειται να βγει από την ενδεκάδα. Όσον αφορά το θέμα του προπονητή, στον Ολυμπιακό έχουν λάθος κριτήρια καθώς πιστεύουν πως παρόλο που η ομάδα έχει ουσία και αποτελέσματα, πρέπει να έχει και πάντα θέαμα, κάτι για το οποίο ευθύνεται ο προπονητής. Δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο από την στιγμή που το ελληνικό πρωτάθλημα έχει υποβαθμιστεί και δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Δεν διαθέτουν κίνητρο οι παίκτες του Ολυμπιακού να δώσουν το 100%. Ακόμα και ο Μουρίνιο να ερχόταν δύσκολα θα κέρδιζε σε κάθε παιχνίδι ο Ολυμπιακός με 5-0. Μόλις γίνει αντιληπτό το γεγονός αυτό και δοθεί έμφαση κυρίως στις εγχώριες διοργανώσεις, τότε η ομάδα θα αποκτήσει συνοχή και θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες που αφορούν την διάκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο μεγάλος ανταγωνιστής του Ολυμπιακού, όσον αφορά τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος, είναι ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Ιβάν Σαββίδη προχωρά σε δυνατά και σωστά βήματα, διαμορφώνοντας μια ομάδα σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Η μεταγραφική του βόμβα, και ενδεχομένως και του ελληνικού πρωταθλήματος, αποτελεί ο Μίροσλαβ Στοχ. Ο Σλοβάκος αποτελεί καταπληκτικό ποδοσφαιριστή, κάτι που έχει δείξει και στις μέχρι τώρα εμφανίσεις του. Ο ΠΑΟΚ και ο Ιβάν Σαββίδης έχουν αναπτύξει μια μοναδική μεταγραφική νοοτροπία με σκληρή διαπραγμάτευση, που στοχεύουν στο δικό του όφελος, κάτι που άμα δεν υπήρχε δύσκολα θα βλέπαμε στον Στοχ στα ελληνικά γήπεδα. Σπουδαία προσθήκη αποτελεί ασφαλώς και ο Λούκας, αλλά και οι επαναπατρισμοί των Νίνη και Τζαβέλλα. Πέραν του αγωνιστικού κομματιού, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έφερε στην Ελλάδα της κρίσης έναν σπουδαίο προπονητή, τον Χουμπ Στέφενς, και σε συνδυασμό με την ομάδα που πάει να χτίσει ο Έλληνας ομογενής από την Ρωσία, εντός και εκτός γηπέδου, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα αρκεστεί στην δεύτερη θέση.

Δύσκολος και μακρύς ο δρόμος που έχει να διασχίσει ο Παναθηναϊκός. Ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Τριφυλλιού, που η ομάδα δεν στοχεύει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά απλά στην είσοδο του στην πεντάδα της βαθμολογίας και στη συμμετοχή του στα play-off για την έξοδο της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με ένα σφιχτό πλάνο, με ανερχόμενο Έλληνα προπονητή και με παίκτες νεαρούς σε ηλικία ή φιλόδοξους που ψάχνουν την ευκαιρία να αγωνιστούν και να αναδειχθούν. Για τα δεδομένα της ομάδας, η μεταγραφή του Μπεργκ είναι κάτι παραπάνω από ευλογία, ενώ ο Πράνιτς θέλει χρόνο να προσαρμοστεί. Παράλληλα στην ομάδα ελπίζουν να τους βγει ο Ατζαγκούν, διότι δεν υπάρχει παίκτης που να μεταφέρει την μπάλα από το κέντρο στην επίθεση. Και ως σύνδρομος των τελευταίων ετών, αχίλλειος πτέρνα του Παναθηναϊκού αποτελεί η αμυντική του γραμμή. Πάνω από όλα χρειάζεται υπομονή και χρόνος.

Όσον αφορά την ΑΕΚ το αν η προοπτική που επέλεξε με την διαγραφή χρεών μέσω της Γ΄ Εθνική και η δυναμική επιστροφή στην Super League με δικό της γήπεδο και έτοιμη ομάδα να πρωταγωνιστήσει ήταν σωστή, αυτό ο χρόνος θα το δείξει. Προς το παρόν, λίγο πριν τους επίσημους αγώνες η ομάδα δεν ικανοποίησε στα φιλικά και έδειξε πως έχει μεγάλα αμυντικά προβλήματα, κάνοντας παραπανίσιες μεταγραφές για την επίθεση! Για να μην βρεθεί η ΑΕΚ προ εκπλήξεως στο τέλος της σεζόν, θα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της Football League 2 και να μην σκέφτεται από τώρα την Super League. Χρειάζεται δουλειά και συγκέντρωση.

Όσον αφορά την γενική εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, το μέλλον προβλέπεται να είναι δύσκολο. Και ειδικά από την στιγμή που ούτε φέτος, μετά τον αποκλεισμό της Ξάνθης, του Αστέρα Τρίπολης και του Ατρομήτου, οι μοναδικοί εκπρόσωποι στην Ευρώπη είναι ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ και ο ΠΑΟΚ στο Γιουρόπα Λιγκ, ο κίνδυνος να μην έχουμε ομάδα απευθείας στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης την σεζόν 2015-2016 είναι μεγάλος. Ας ευχηθούμε καλή επιτυχία σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στην Ευρώπη και να ελπίζουμε Παναθηναϊκός και ΑΕΚ να επιστρέψουν δυνατοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου