Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Η «Σελεσάο» χορεύει σάμπα (muteline.gr σελίδες 86-87)

Λίγο καιρό μετά το πέρας του 2013 FIFA Confederations Cup και σχεδόν ένα χρόνο πριν την έναρξη του Μουντιάλ 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας, η διοργανώτρια χώρα μας απέδειξε ότι μετά από 2 χρόνια ανασυγκρότησης, είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει και πάλι στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Για τους λάτρες των στατιστικών αριθμών και για να γίνει ευκολότερα αντιληπτό, αξίζει να σημειωθεί πως πριν το Κύπελλο Συνομοσπονδιών η Εθνική Βραζιλίας βρισκόταν στην 22η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA, ενώ μετά την εξαιρετική πορεία της και την νίκη της στον τελικό με 3-0 επί της πρωταθλήτριας Κόσμου και Ευρώπης, Ισπανία, σκαρφάλωσε 13 θέσεις φτάνοντας στην 9η θέση, 2 παραπάνω από την Εθνική μας ομάδα.

Με τον Λουίς Φελίπε Σκολάρι να επιστρέφει στο τιμόνι της «Σελεσάο», όντας ο τελευταίος προπονητής που έχει κατακτήσει Παγκόσμιο Κύπελλο με την Βραζιλία το 2002 στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, οι διοργανωτές στοχεύουν στο χτίσιμο μιας νεανικής, ταλαντούχας και πολλά υποσχόμενης ομάδας που θα πρωταγωνιστήσει, εξάγοντας νέα ποδοσφαιρικά ταλέντα από την χώρα του καφέ, θυμίζοντας έτσι τις εποχές της μεγάλης Βραζιλίας του Πελέ.

Μόνο που η σημερινή νέα φουρνιά παικτών έχουν ως οδηγό τον Νεϊμάρ. Ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα πλέον, κατέκτησε την Χρυσή Μπάλα της διοργάνωσης και μαζί με τον Φρεντ που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ μαζί με τον Ισπανό Τόρες, η Βραζιλία κατέκτησε το Κύπελλο Συνομοσπονδιών για 5η φορά στην ιστορία της.

Πριν από ένα χρόνο μιλάγαμε απλά για ένα εμπορικό δημιούργημα. Όμως με τον καιρό, ο Νεϊμάρ αποδεικνύει πως είναι ικανός να πάρει την ομάδα στις πλάτες του και να βγει μπροστά ως ηγέτης, ότι ακριβώς έκανε και ο Πελέ στην εποχή του.

Πολλοί λένε πως επιτέλους αυτή η υπεροπτική Ισπανία έφαγε την σφαλιάρα της, όμως δεν πρόκειται για μια θετική παρένθεση, αλλά πρόκειται για το έναυσμα για την νέα μεγάλη εποχή της Βραζιλίας, με την αντεπίθεση της να ολοκληρώνεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στην χώρα της σάμπας. Δικαιολογημένα για όποιον παρακολούθησε τους αγώνες της Βραζιλίας αυτό το καλοκαίρι. Μια ομάδα θεαματική, γρήγορη, με επιθετικές αρετές, ενθουσιασμό, ταλέντο και αυτοματισμούς που εν τέλει εξασφάλισε σε αρκετούς παίκτες μεταγραφές για συλλόγους της Ευρώπης, ενώ ένα μήνα πριν τα ονόματα τους ήταν άγνωστα για τους περισσότερους.

Μετά την… υπεροπτική Ισπανία του «τίκι-τάκα», την εκπληκτική Γερμανία του Λεβ και την απρόβλεπτη Αργεντινή του Μέσι, η Βραζιλία έθεσε εαυτό της στα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου της παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Όχι μόνο λόγω της φιλοξενίας της διοργάνωσης… αλλά και λόγω της ομάδας που δημιουργεί!

Υπομονή σχεδόν 250 ημέρες. Ραντεβού στη Βραζιλία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου