Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Η αδικία στην δικαίωση του Κριστιάνο Ρονάλντο (muteline.gr σελίδες 76-81)

Η «Χρυσή Μπάλα», ή αλλιώς το αποκαλούμενο από το 2010 βραβείο FIFA Ballon d’Or (κοινό βραβείο των FIFA και France Football), απονεμήθηκε στον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος κατακτά την εν λόγω “Χρυσή Σφαίρα” του ποδοσφαίρου για δεύτερη φορά στην καριέρα του, μετά το 2008.

Ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης διέκοψε το σερί του Λιονέλ Μέσι, με τις τέσσερις συνεχόμενες «Χρυσές Μπάλες», ενώ παράλληλα έγινε ο πρώτος Πορτογάλος που κατακτά την ύψιστη ατομική διάκριση για δεύτερη φορά, με τον αείμνηστο, πλέον, Εουσέμπιο και τον Λουίς Φίγκο να έχουν πάρει από μια φορά.

Εννοείται πως βραβεύτηκε ως κορυφαίος ποδοσφαιριστής του 2003 με την αξία του. Δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό, πραγματοποίησε τρομερή σεζόν σκοράροντας 69 γκολ! Βέβαια, ο καθένας έχει την δική του άποψη. Κάλλιστα θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για αδικία στο πρόσωπο του Φρανκ Ριμπερί, ο οποίος κατέκτησε κάθε τίτλο που διεκδίκησε με την Μπάγερν Μονάχου, ενώ ο Ρονάλντο τους έχασε όλους!

Η κατάταξη
1. Κριστιάνο Ρονάλντο (27,99%)
2. Λιονέλ Μέσι (24,72%)
3. Φρανκ Ριμπερί (23,39%)
4. Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (5,29%)
5. Νεϊμάρ (3,17%)
6. Αντρές Ινιέστα (2,08%)


Γράφοντας τα τελευταία χρόνια για το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας», έχει αναφερθεί το γεγονός πως όσο περνάνε τα χρόνια το ποδόσφαιρο, που για κάποιους αποτελεί κάτι πολύτιμο, κάτι ξεχωριστό και κάτι παραπάνω από ένα απλό άθλημα, έχει εμπορευματοποιηθεί 100% και έχει... εθιστεί στην διαφήμιση.

Ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε τέσσερις φορές το βραβείο FIFA Ballon d’Or κάνοντας απίστευτα ποδοσφαιρικά πράγματα με την Μπαρτσελόνα, έχοντας όμως «αδικηθεί» ποδοσφαιριστές, όπως ο Γουέσλι Σνάιντερ το 2010, ο οποίος κατέκτησε το τρεμπλ με την Ίντερ και έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ με την Ολλανδία, αλλά δεν βρέθηκε καν στην τριάδα! Το 2011 ο Τσάβι σπάζοντας κάθε ρεκόρ ασίστ και εύστοχων πασών, μοιράζοντας πάνω από τα μισά γκολ στον Μέσι, έχασε από τον Αργεντίνο. Το 2012 ακόμα ένας συμπαίκτης του, ο Ινιέστα, πραγματοποίησε την κορυφαία σεζόν της καριέρας του με την Μπαρτσελόνα, ενώ κατέκτησε και το Euro με την Εθνική Ισπανίας, χάνοντας και αυτός την σπουδαία αυτή διάκριση.

Φέτος ο μεγάλος αδικημένος είναι ο Φρανκ Ριμπερί. Όχι μόνο δεν κέρδισε την «Χρυσή Μπάλα», αλλά αναδείχθηκε τρίτος καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς, ενώ λίγους μήνες πριν αναδείχθηκε από την UEFA ο κορυφαίος της Ευρώπης! Ο Γάλλος κατέκτησε… πέντε τίτλους με την Μπάγερν (Σούπερ Καπ Γερμανίας, Πρωτάθλημα Γερμανίας, Κύπελλο Γερμανίας, Τσάμπιονς Λιγκ, Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων), αλλά δυστυχώς για εκείνον φαίνεται πως δεν αρκούσαν αυτά τα επιτεύγματα για να αναδειχθεί και ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής παγκοσμίως. “Κατέκτησα τα πάντα. Τι άλλο να κάνω για να κερδίσω την Χρυσή Μπάλα;”. Αυτή ήταν η δήλωση του πριν ξεκινήσει το λαμπερό γκαλά της Ζυρίχης. Η ειρωνεία είναι πως πλέον τους παίκτες τους ψηφίζουν μαζί με τους δημοσιογράφους και οι προπονητές και αρχηγοί εθνικών ομάδων, ενώ τα παλιότερα χρόνια μόνο οι δημοσιογράφοι, κάτι το οποίο αν ίσχυε και φέτος ο Ριμπερί θα αναδεικνυόταν πρώτος και όχι τρίτος! Κάτι το οποίο θα συνέβαινε και με τον Σνάιντερ το 2010.

Μπορεί ο Μέσι φέτος να πραγματοποίησε ίσως την χειρότερη χρονιά του στην Μπαρτσελόνα, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως δεν θα αναδεικνυόταν για Πέμπτη συνεχόμενη φορά ο κορυφαίος, αν δεν έμενε εκτός δράσης τους τελευταίους δύο μήνες, λόγω τραυματισμού…

Και επειδή ο ένας σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου τέθηκε εκτός μάχης, ο έτερος εμπορικός σταρ δικαιώθηκε και μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές (2011, 2012) στη δεύτερη θέση κατάφερε και κέρδισε τον τίτλο του «Καλύτερου ποδοσφαιριστή παγκοσμίως για το 2013».

Ο Πορτογάλος κατέκτησε την Χρυσή Μπάλα, χωρίς να έχει κατακτήσει κάποιον τίτλο, κάτι το οποίο έχουν καταφέρει στο παρελθόν οι Λόταρ Ματέους, Ντένις Λόου, Γκερντ Μίλερ, Κέβιν Κίγκαν και Λουίς Φίγκο. Παράλληλα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης) έγινε ο τρίτος ποδοσφαιριστής μετά τους Γιόχαν Κρόιφ (Άγιαξ, Μπαρτσελόνα) και Ρονάλντο (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης), που κατακτά την το βραβείο με δύο διαφορετικές ομάδες.

Κλείνοντας, δεν γίνεται να μην γίνει αναφορά στην πραγματικά μεγάλη στιγμή της βραδιάς. Ο Πελέ, ο άνθρωπος των 1000 γκολ και κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών μαζί με τον Μαραντόνα, δεν κέρδισε ποτέ την Χρυσή Μπάλα, καθώς στο παρελθόν το βραβείο απονεμόταν μόνο σε Ευρωπαίους παίκτες. Η FIFA, έστω και καθυστερημένα, τον βράβευσε με τιμητική Χρυσή Μπάλα για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο, αναγκάζοντας τον να ξεσπάσει σε κλάματα. Και επειδή μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις...

(To άρθρο είναι αναρτημένο στο περιοδικό muteline.gr στις σελίδες 76-81)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου