Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Αθλητικό Αλμανάκ 2013 (muteline.gr σελίδες 112-117)

Το 2013 φεύγει για να έρθει το 2014. Χρονικά, το 2013 είναι ένας χρόνος. Ένας χρόνος όπως όλοι, αλλά όπως όλοι ο καθένας τους ξεχωρίζει. Στον τρίτο χρόνο της δεύτερης δεκαετίας του 2000 υπάρχουν ξεχωριστές αθλητικές στιγμές στιγμές. Χαρές, λύπες, στιγμές πάθους και θαυμασμού, ντροπής και αποκάλυψης. Σας παρουσιάζουμε τις 12 σημαντικότερες στιγμές του 2013. 12, όσοι και οι μήνες του έτους.

Ιανουάριος: Ξεπερνώντας Πλατινί, Κρόιφ και Φαν Μπάστεν

Το αποκαλούμενο, πλέον, Βραβελιο FIFA Ballon d’Or, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά απονεμήθηκε στον Λιονέλ Μέσι. Στο εορταστικό γκαλά της Ζυρίχης, France Football και FIFA ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του κορυφαίου ποδοσφαιριστή μέσα στο 2013. Ο Μέσι ξεπέρασε Κριστιάνο Ρονάλντο και Ινιέστα, ενώ παράλληλα έσπασε το ρεκόρ των τριών συνεχόμενων κατακτήσεων της «Χρυσής Μπάλας» του Πλατινή, κατακτώντας την 4η του.

Φεβρουάριος: Πυροβολώντας τον μύθο του

Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε στις 14 Φεβρουαρίου η είδηση πως ο Πιστόριους πυροβόλησε και σκότωσε την άτυχη σύντροφο του Ρέεβα Στέενκαμπ. Τα αρχικά σενάρια που ανέφεραν πως ο Πιστόριους πέρασε την σύντροφο του για διαρρήκτη, την στιγμή που εκείνη είχε μπει στο σπίτι για να του κάνει έκπληξη για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου δεν επιβεβαιώθηκαν και έτσι ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης κρίθηκε ένοχος με την κατηγορία δολοφονίας εκ προμελέτης.

Μάρτιος: Ναζιστικός χαιρετισμός προς την… καριέρα του

Σε αγώνα της Σούπερ Λίγκας, η ΑΕΚ πήρε πολύτιμη νίκη απέναντι στην Βέροια με 2-1 με τον Γιώργο Κατίδη να πετυχαίνει το χρυσό γκολ της Ένωσης στο 84ο λεπτό.

Ο νεαρός άσος ξέσπασε μετά την επίτευξη του τέρματος και έτρεξε στο κόρνερ, όπου έβγαλε τη φανέλα του. Ο τρόπος που το πανηγύρισε το τέρμα του, όμως, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, καθώς σήκωσε το δεξί του χέρι προς την εξέδρα, κατά τρόπο που θυμίζει ναζιστικό χαιρετισμό. Η τιμωρία του ήταν ο ισόβιος αποκλεισμός από όλες τις εθνικές ομάδες της Ελλάδας, αλλά ουσιαστικά και η… ποδοσφαιρική εξορία. Πλέον αγωνίζεται στην Νοβάρα της Serie B Ιταλίας.

Απρίλιος: Τέλος εποχής

Στην τελευταία αγωνιστική της περασμένης σεζόν της Σούπερ Λίγκας, η ΑΕΚ ηττήθηκε από τον Ατρόμητο με 1-0 και υποβιβάστηκε και μαθηματικά για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Football League! Λόγω χρεών όμως η ΑΕΚ, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να αναλαμβάνει πλέον, αποφάσισε να υποβιβαστεί στην Football League 2, ούτως ώστε να διαγραφούν τα χρέη της και να ξαναχτιστεί η ιστορική ομάδα από την αρχή.

Μάιος: Thank you Sir Alex

Μετά από 26 ολόκληρα χρόνια στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο μεγάλος Σερ Άλεξ Φέργκιουσον σε ηλικία 72 ετών πήρε την δύσκολη απόφαση να αποχωρήσει από την προπονητική. Σε αυτά τα 26 συνεχόμενα χρόνια παρουσίας, κατάφερε να κατακτήσει 49 τίτλους, αριθμό-ρεκόρ στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου. Ο διάδοχος του στην Γιουνάιτεντ της νέας εποχής είναι ο επίσης Σκωτσέζος Ντέιβιντ Μόγιες, ο οποίος αποχώρησε από την Έβερτον μετά από 11 χρόνια παρουσίας στον πάγκο των «Ζαχαρωτών».

Ιούνιος: Στον μαγικό κόσμο του NBA

Οι Milwaukee Bucks επέλεξαν στο νούμερο 15 του Draft τον Γιάννη Αντετοκούνμπο! Ο 18χρονος ταλαντούχος Έλληνας μπασκετμπολίστας, με καταγωγή από την Νιγηρία, βρέθηκε ξαφνικά από την Α2 της Ελλάδας και τον Φιλαθλητικό, στον μαγικό κόσμο του NBA και τους Μιλγουίκι Μπακς! Η επιτυχία του Αντετοκούμπο είναι σημαντική, καθώς η θέση 15 στο Draft είναι η υψηλότερη στην ιστορία των Ελλήνων παικτών που έχουν δοκιμαστεί στο Draft.

Ιούλιος: Παγκόσμιος «χρυσός»!

Δώδεκα μήνες μετά την απώλεια του ολυμπιακού μεταλλίου στο Λονδίνο, ο Σπύρος Γιαννιώτης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 10χλμ. ανοιχτής θαλάσσης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βαρκελώνης. Στα 33 του χρόνια υπερασπίστηκε τον παγκόσμιο τίτλο που είχε κερδίσει στη Σαγκάη το 2011! Ο πολυπρωταθλητής από την Κέρκυρα, πέρα από το γεγονός ότι πρόσθεσε ακόμα μια χρυσή επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, όχι μόνο υπερασπίστηκε τον τίτλο στα 10χλμ. που κατέκτησε το 2011 στα λασπόνερα της Σαγκάης και είναι ο δεύτερος που το καταφέρνει αυτό μετά τον Βλάντιμιρ Ντιάτσιν,  αλλά στα 33 του χρόνια έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία open water.

Αύγουστος: Γκουαρδιόλα, η επιστροφή

Η Μπάγερν Μονάχου κατέκτησε το Super Cup Ευρώπης, επικρατόντας της Τσέλσι με 5-4 στα πέναλτι, το οποίο ήταν και το πρώτο της ιστορίας της. Παράλληλα, ήταν και ο πρώτος τίτλος του Πέπε Γκουαρδιόλα στον πάγκο της Μπάγερν, την οποία και ανέλαβε μετά από ένα χρόνο απουσίας από τους πάγκους μετά την αποχώρηση του από την Μπαρτσελόνα, ενώ ξεκουραζόταν όλο αυτό το νέο διάστημα… στη Νέα Υόρκη. Την ζημιά πάντως πρόλαβε να την κάνει και στην αγαπημένη του Μπάρτσα, «κλέβοντας» της τον Τιάγκο Αλκάνταρα, που αποτελούσε το μεγαλύτερο ταλέντο της ομάδας.

Σεπτέμβριος: «Κανονιά» και «Κανονιέρης»

Μετά από ένα μεταγραφικό θρίλερ που κράτησε όλο το καλοκαίρι, στο τέλος η Ρεάλ Μαδρίτης κατάφερε και πραγματοποίησε την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αποκτώντας τον Γκάρεθ Μπέιλ από την Τότεναμ, έναντι του αστρονομικού ποσού των 100 εκατομμυρίων ευρώ! Την μεταγραφική δόξα του Μπέιλ όμως έχει κλέψει ο Μεσού Οζίλ, ο οποίος παραχωρήθηκε για 50 εκατομμύρια από την Ρεάλ στην Άρσεναλ, και έχει πάρει από το χέρι τους «Κανονιέρηδες», οδηγώντας τους στην κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος.

Οκτώβριος: Στην γειτονιά των αγγέλων…

Δύο μεγάλες μπασκετικές, και όχι μόνο, απώλειες είχαμε λίγους μήνες πριν το τέλος του 2013. Ο «Παγκόσμιος» Γιώργος Αμερικάνος σε ηλικία 71 ετών «έφυγε από την ζωή. Ο μεγάλος μπασκετμπολίστας, ο «Θεός της Βασίλισσας», βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη τους τελευταίους μήνες, λόγω προβλημάτων υγείας, και όπως φαίνεται ο οργανισμός του δεν άντεξε άλλο.

Η άλλη μεγάλη απώλεια του μπάσκετ, αφορά κυρίως την αθλητική δημοσιογραφία, και είναι αυτή του Φίλιππου Συρίγου. Ο άνθρωπος που έκανε τους Έλληνες να αγαπήσουν το μπάσκετ, αγαπήθηκε περιγράφοντας το 1987 τους αγώνες της Ελλάδας στο πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ιστορίας. Έφυγε στα 65 του χρόνια μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Νοέμβριος: «Αγιά Σοφιά» και Κίνα

Στις αρχές του Νοεμβρίου ο Δημήτρης Μελισσανίδης παρουσίασε επίσημα το πλάνο του και εικόνες της μακέτας από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια, την «Αγιά Σοφία»! Πρόκειται όντως για ένα εξαιρετικό έργο, το οποίο προβλέπεται να είναι έτοιμο σε 2-3 χρόνια, την χρονιά δηλαδή που η ΑΕΚ στοχεύει να επιστρέψει στην Σούπερ Λίγκα.

Πλησιάζοντας στο τέλος του Νοεμβρίου, κάτι το οποίο δεν γινόταν να μην αναφερθεί είναι το ενδιαφέρον που εκδήλωσε επίσημα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός!

Δεκέμβριος: Παγκόσμια Ελλάδα!
Ενόψει του Μουντιάλ του 2014 που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία, η κλήρωση της 6ης Δεκεμβρίου που πραγματοποιήθηκε στην Μπαΐα, μας έφερε στον όμιλο μας τις Κολομβία, Ακτή Ελεφαντοστού και Ιαπωνία. Μπορεί να μην είναι η πιο εύκολη κλήρωση, αλλά δεν απαγορεύει στους διεθνής μας να στοχεύουν στη διάκριση και στην πρόκριση στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Κάπως έτσι είχαν τα πράγμα το 2013 Σίγουρα οι στιγμές είναι αμέτρητες και για να τις καταγράψουμε, θα χρειαζόμασταν… έναν ολόκληρο χρόνο. Αυτές όμως ήταν από τις σπουδαιότερες. Ελπίζουμε το νέο έτος, το 2014, να μας φέρει νέες στιγμές, μεγαλύτερες και ακόμα καλύτερες. Και το σημαντικότερο; Δεν πρέπει να ξεχνάμε το εξής. Ο αθλητισμός είναι τρόπος διασκέδασης και όχι μονάχα τρόπος ζωής. «Αντίπαλοι» είμαστε μονάχα για 90 αγωνιστικά λεπτά, εντός του αγωνιστικού χώρου, παίζοντας ένα παιχνίδι με συγκεκριμένους και δίκαιους κανόνες. Από εκεί και πέρα, είμαστε άνθρωποι. Άνθρωποι που απαγορεύεται ένα παιχνίδι να μας φέρνει αντιμέτωπους και να μας κάνει να φερόμαστε εχθρικά. Διότι τέτοιες συμπεριφορές δεν χωράνε στον αθλητισμό, που διδάσκει ήθος, ομαδικότητα και ευγενή άμιλλα! Καλή χρονιά.

(To άρθρο είναι αναρτημένο στο περιοδικό muteline.gr στις σελίδες 112-117)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου