Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Με τον Ενρίκε πειραματόζωο, η ομάδα γίνεται πρωτόζωο


Σύμφωνα με την επιστήμη, η λέξη πρωτόζωο είναι σύνθετη και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις πρῶτον + ζῶον). Γενικά, τα πρωτόζωα αναφέρονται ως ζωόμορφα πρώτιστα, χαρακτηριζόμενα κυρίως από την αυτόβουλη κινητικότητά τους (όπως χθες η ομάδα ανούσια φάνηκε πως ανεβοκατέβαινε το γήπεδο). Ο όρος θεωρείται πλέον απαρχαιωμένος για την ταξινόμηση ειδών, αλλά χρησιμοποιείται ακόμη, κυρίως σε σχολικά εγχειρίδια (και στο εγχειρίδιο προπονητικής του Λουίς Ενρίκε μάλλον)!


Αναρωτιέμαι αν η “διοίκηση” της Μπαρσελόνα έχει ακόμα και τώρα την ίδια άποψη που είχε για τον Ενρίκε, με εκείνη που είχε στις αρχές του καλοκαιριού. Δεν ξέρουμε ποια ήταν η τελική λίστα με τους πιθανούς προπονητές και επίσης δύσκολα θα κατανοήσει κανείς τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε ο Ενρίκε. Είμαι υπέρ του ρομαντισμού στο ποδόσφαιρο, αλλά ακόμα και αυτό θέλει το μέτρο του. Το γεγονός πως ο Λούτσο ήταν ένας επιτυχημένος ποδοσφαιριστής της Μπάρσα, δεν σημαίνει πως μπορεί να έχει την ίδια επιτυχία και ως προπονητής. Δεν μπορούν όλοι να βγουν Γουαρδιόλα.

Η ομάδα κινδυνεύει και βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Επειδή φαίνεται πως ο Μπαρτομέου κρατάει ακόμα και δεν προχωράνε τα μέλη σε πρόωρες εκλογές (δύσκολο και αυτό να κατανοηθεί) , τουλάχιστον πρέπει να γίνει αντιληπτό πως το πείραμα-Ενρίκε δεν πέτυχε και πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα. Δεν είναι μόνο η εικόνα της ομάδας, αλλά όλη η διαχείριση του ρόστερ από τον ίδιο, από τις αρχές κιόλας του καλοκαιριού!

Συμφωνούμε στο ότι εφόσον οι Μέσι και Νεϊμάρ άργησαν να επιστρέψουν στις προπονήσεις είναι λογικό να μην μπορούν να βγάλουν έναν ολόκληρο αγώνα. Ωραία κύριε Ενρίκε! Όμως όταν οι εναλλακτικές σου επιλογές είναι ο Μουνίρ που δεν αγωνίζεται καθόλου καλά το τελευταίο διάστημα και ο Πέδρο (για τον οποίο νομίζω έχει γίνει γνωστή πλέον η άποψη μου) είναι ένας μέτριος ποδοσφαιριστής, θα μπορούσες κάλλιστα θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις τους Μέσι και Νεϊμάρ από ένα ημίχρονο! Ή να ξεκινήσεις και τους δύο βασικούς, να καθαρίσουν από νωρίς και να τους βγάλεις μετά.

Το ότι ο Πέδρο πέτυχε χατ-ρικ απέναντι στην Ουέσκα (Σεγούντα Ντιβιζιόν) στον ανούσιο επαναληπτικό κυπέλλου, δεν τον κάνει ξαφνικά παικταρά. Μπράβο στο παιδί, αλλά φαίνεται πως δεν είναι για το κάτι παραπάνω με την Μπαρσελόνα. Επίσης, από το πουθενά ξεκίνησε και τον Μάρτιν Μοντόγια. Τον θεωρώ εξαιρετικό παίκτη, αλλά δεν γίνεται να αγωνιστούν μαζί όσοι παίκτες δεν είχαν παίξει στους τελευταίους αγώνες πολύ. Από την στιγμή κιόλας που η διοίκηση έχει αποφασίσει να μην κρατήσει τον Ντάνι Άλβες (τεράστιο λάθος, ειδικά από την στιγμή που υπάρχει και η μεταγραφική τιμωρία), θα έπρεπε ο Ενρίκε να επιχειρεί σταδιακά την μονιμοποίηση του Μοντόγια.

Και ο Ματιέ είναι καλός παίκτης αλλά όπως είπα δεν γίνεται να παίξουν όλοι μαζί όταν δεν έχουν μάθει κιόλας να αγωνίζονται μαζί. Πως αμυντικά η τετράδα Άλμπα-Ματιέ-Μασεράνο-Μοντόγια να συντονιστεί σωστά και η επιθετική τριάδα Μουνίρ-Πέδρο-Σουάρες δεν έχουν ξαναγωνιστεί μαζί; Πολύ φοβάμαι ότι ούτε στην προπόνηση δουλεύτηκε σωστά η τακτική.

Τέλος, θέλω να σταθώ στην δήλωση του Τσάβι που είπε πως «κάναμε ένα καλό παιχνίδι». Καλά κάνει και στηρίζει τον προπονητή, αλλά όπως είπαμε όλα θέλουν και το μέτρο τους. Δεν χρειάζεται να εκτεθεί ο Τσάβι για τα συνεχόμενα λάθη του Ενρίκε. Άμα ο Λουίς Ενρίκε δεν αποχωρήσει το πολύ μέχρι το Πάσχα όχι μόνο δεν βλέπω τίτλο, αλλά βλέπω την ομάδα να διεκδικεί με την Βαλένθια την 3η θέση για την απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

#LuisEnriqueOut

Το άρθρο είναι αναρτημένο και στο Blaugrana.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου