Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

«Ρυθμιστής» της επιθετικής ανάπτυξης

Στην περίοδο που βρισκόμαστε στην Ελλάδα, δηλαδή στην προεκλογική περίοδο, όταν ακούμε την λέξη ρυθμιστής, το μυαλό μας πάει στον ρυθμιστή της κυβέρνησης. Όταν όμως αναφερόμαστε στην Μπαρσελόνα, ο χαρακτηρισμός «ρυθμιστής» αφορά τον Νεϊμάρ.


Μετά από χρόνια, στη φετινή Μπάρσα των πολλών προβλημάτων βλέπουμε ξανά μια επιθετική τριάδα, φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα. Ο Μέσι έχει αναλάβει και πάλι τον ηγετικό του ρόλο, ο Σουάρες χωρίς να έχει βρει ρυθμό στο σκοράρισμα βοηθάει με ασίστ και τραβώντας παίκτες πάνω του και ο Νεϊμάρ, φέτος, αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς προσθέτει φαντασία στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας.

Ο Βραζιλιάνος δεν έχει καμία σχέση με τον παίκτη που παρακολουθούσαμε πέρυσι. Έχοντας προσαρμοστεί (και αγαπηθεί με τον Μέσι θα έλεγα), αρχίζει και δικαιολογεί τον ντόρο που έχει γίνει γύρω από το όνομα του. Αποτελεί έναν φαντεζί παίκτη, που δίπλα στην μαγεία του Μέσι έχει προσθέσει την φαντασία του και τον ενθουσιασμό του. Η απουσία του είχε γίνει αισθητή και στην ήττα από την Σοσιεδάδ του Μόγιες. Ο Λουίς Ενρίκε δεν έκανε λάθος μόνο με την μη χρησιμοποίηση του Μέσι, αλλά και με την επιλογή να μην ξεκινήσει και τον Νεϊμάρ.

Ένα ακόμα βασικό στοιχείο που έχει προσθέσει ο νέος ηγέτης της Εθνικής Βραζιλίας στο επιθετικό κομμάτι των Καταλανών, είναι τα μακρινά σουτ. Και όταν λέμε μακρινά σουτ, δεν λέμε σαν τα γλυκά πλασέ του Μέσι από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Αλλά για μακρινά ευθύβολα σουτ, τρόπο με τον οποίο έχει πετύχει μερικά από τα γκολ του την φετινή σεζόν. Πράγμα για το οποίο επιμένω πως ευθύνεται ο Τάτα Μαρτίνο, που έβαζε τους παίκτες του να δοκιμάζουν από μακριά το πόδι τους.

Ο Νεϊμάρ, προσαρμοσμένος πλέον, και ποδοσφαιρικά πιο ώριμος από ποτέ αποτελεί φέτος έναν από τους παίκτες-βαρόμετρο για την φετινή Μπάρσα. Ενώ πέρυσι αποτελούσε περισσότερο μια εμπορική ατραξιόν, φέτος αποτελεί έναν από τους παίκτες που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ικανός να ξελασπώσει την ομάδα του, όποτε οι «Μπλαουγκράνα» τα βρουν σκούρα. Μακάρι να συνεχίσει έτσι και να έχει μια συνεχόμενη ανοδική πορεία.

(Το άρθρο είναι αναρτημένο και το blaugrana.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου