Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

5 πράγματα που μάθαμε από τον Frank Underwood (muteline.gr σελίδες 62-67)

House of Cards και τον υποδύεται ο Κέβιν Σπέισι. Ο Φρανκ Άντεργουντ παίζει τον δικό του ρόλο για τα συμφέροντα του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο, ενώ κυνηγάει με κάθε τρόπο, ίσως κ
αι παρακρατικό, να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί στην πολιτική.

Για όσους δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο κύριος Φράνκ Άντεργουντ, είναι ο βασικός χαρακτήρας που πρωταγωνιστεί στην σειρά

Ο Φράνσις, όπως τον αποκαλεί στη σειρά μόνο η γυναίκα του Κλερ, είναι ο τύπος που θα συνεχίσει να σχεδιάζει με μεγάλη εξυπνάδα τα σχέδια του, μέχρι την στιγμή που θα κοιμηθεί (αν κοιμηθεί). Βλέπετε, ο Φρανκ θεωρεί τον ύπνο χάσιμο χρόνου, μιας και η ατζέντα του είναι μονίμως γεμάτη.

Αυτός ο ρόλος του αδίστακτου και είρωνα πολιτικού που υποδύεται ο Σπέισι, του ταιριάζει απόλυτα σαν να γράφτηκε μόνο για εκείνον. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως στην παραγωγή της σειράς, συμμετέχει και ο ίδιος ο Κέβιν Σπέισι! Για αυτό άλλωστε μέσα στη σειρά υπάρχουν και πολλοί μονόλογοι του Φρανκ, από τους οποίους πηγάζουν και απίστευτες ατάκες του.

Το House of Cards είναι μια σειρά που ή θα κολλήσει το κοινό μαζί της ή θα την μισήσει και θα την χαρακτηρίσει ακόμα και βαρετή. Δικαίωμα του καθενός άμα ενδιαφέρετε μονάχα για ερωτικές σειρές, σειρές επιστημονικής φαντασίας ή σειρές παλιών εποχών. Όσον αφορά το House of Cards αποτελεί μια σειρά γεμάτη ίντριγκα, παρακρατικά παιχνίδια, συνδυάζοντας τους κόσμους της επιχειρηματικότητας, της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.

Μερικά πράγματα που μπορείτε να μάθετε από τον Φρανκ Άντεργουντ, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις καταστάσεις.

Προσέχοντας πάντα την εικόνα!

Ο Φρανκ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ανακατωσούρας της πολιτικής, αλλά ποτέ δεν ενοχλεί ενεργεί για βραχυπρόθεσμους σκοπούς. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί, προέρχεται από ένα εξαιρετικά δύσκολο ως προς την κατασκευή του πλάνο, το οποίο το έχει στο μυαλό του, κάτι το οποίο τον κάνει να γνωρίζει πάντα το κάθε βήμα της πορείας των πραγμάτων. Πάντα.

Η ικανότητα αυτή του δίνει το δικαίωμα να ολοκληρώνει τις ενέργειες του. Δεν έχει σημασία αν τηρεί τους κανόνες ή αν οι ενέργειες του είναι παρακρατικές και παράνομες, αλλά έχει πάντα το πάνω χέρι. Είναι οργανωμένος και είναι πάντα έτοιμος να ανταποκριθεί σε δύο πιθανά σενάρια ταυτόχρονα.

Ανεξάρτητα από το πρόγραμμα, υπάρχει πάντα χρόνος για τους άλλους

Για την επιτυχία, σε έναν χώρο όπως την πολιτική, η δικτύωση και η σύνδεση με ανθρώπους του χώρου, βοηθάει και σε άλλους τομείς της ζωής. Κάτι τέτοιο, ξέρει πολύ καλά να το εκμεταλλεύεται ο γερουσιαστής Φρανκ. Είτε πρόκειται για μια Κυριακή το πρωί, είτε για μια κουραστική και γεμάτη μεσοβδόμαδη μέρα, είναι πάντα σε θέση να παρευρεθεί σε κάποιο event, σε κάποιο gala, αλλά και να βρει τον χρόνο να συνομιλήσει και με τους πολίτες της περιοχής του που έχουν σκοπό να τον ψηφίσουν.

Επίσης, ποτέ δεν ξεχνά να προχωρήσει σε κάποια ωραία χειρονομία για συναδέλφους, φίλους και την σύζυγο του… Αν και φαινομενικά παριστάνει τον υποκριτική, αυτές οι μικρές χειρονομίες μερικές φορές για τους άλλους σημαίνουν τα πάντα, και ο ίδιος το γνωρίζει αυτό.

Η φιλοδοξία μπορεί να φτάσει πολύ μακριά, κυνηγώντας την επιτυχία

Στον πυρήνα του χαρακτήρα του, κινητήρια δύναμη του η οποία βρίσκεται πίσω από όλες τις ενέργειες του, είναι η τεράστια φιλοδοξία του. Όπως είπαμε, στο μυαλό του έχει επινοήσει ένα σχέδιο, ούτως ώστε κάποια στιγμή να εκλεγεί πρόεδρος.

Η κατανόηση του παρελθόντος και του υποβάθρου του, θα τον κάνει να συνειδητοποιήσει ότι το μόνο πράγμα για το οποίο οφείλεται η άνοδος του σε αυτή την κοινωνία, είναι η φιλοδοξία του. Η φιλοδοξία του τον βοηθά να περιορίζει γενικά το ενδιαφέρον του και τον κάνει μερικές φορές να μην συμβιβάζεται με καταστάσεις. Με λίγα και απλά λόγια, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Ομαδικό παιχνίδι, μόνο στη σωστή στιγμή

Αν τα πράγματα πάνε όπως είχε προγραμματίσει, θα εμφανίζεται έκπληκτος και μετριόφρων ούτως ώστε να μην κινεί υποψίες. Το ίδιο ισχύει για το ακριβώς αντίθετο, θα χαμογελάσει σε μια αποτυχία του σαν να έχει νικήσει, αλλά και… «θα παίξει τον νεκρό άμα έρχεται η αρκούδα».

Αυτό το επίπεδο ευελιξίας μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί ως υποκρισία, αλλά του επιτρέπει να παραμείνει στην πολιτική, καθώς και σε διάφορα υψηλά επίπεδα της κοινωνίας για όσο διάστημα θελήσει. Κάτι τέτοιον, τον βοηθά να κερδίσει βαθύτερη γνώση της κατάστασης, των εχθρών του, αλλά και την μετατόπιση του “παιχνιδιού”.

Απολαμβάνοντας την… «Κούνια του Φρέντι»

Η λύση είναι πάντα στην “περιφέρεια” και αν δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας, τουλάχιστον διανοητικά, να φτάσουμε εκεί, τα πράγματα έχουν την τάση να γίνονται περίπλοκα. Ο Φρανκ Άντεργουντ, αν και είναι ένας γερουσιαστής, σέβεται αυτόν τον τρόπο σκέψης και τον εφαρμόζει όποτε του δίνεται η ευκαιρία.

Στην “περιφέρεια” λοιπόν (εννοώντας τις διεξόδους χαλάρωσης του), ο βόμβος από τον καθημερινό κόσμο και όλα τα προβλήματα, υποχωρούν αμέσως και δίνουν την ευκαιρία στον Φρανκ να κρίνει τα πράγματα με μια πιο χαλαρή διάθεση.

Η μηχανή κωπηλασίας στο υπόγειο του σπιτιού του, το Playstation, το παράθυρο όπου καπνίζει το πούρο του και το μικρό εστιατόριο «Κούνια του Φρέντι» (Freddys Crib)… Αυτές οι διέξοδοι του επιτρέπουν να ηρεμήσει, ακόμα και ας είναι μέσα στο σπίτι. Ξέρει πως είναι δικοί του διέξοδοι χαλάρωσης και θέλει να το σεβαστούν αυτό, εκτός και αν αποφασίσει να τις μοιραστεί με ανθρώπους που νοιάζεται ή αποφασίζει να τους αφήσει να μπουν στη ζωή του.

Ένας ακόμα τρόπος είναι και ο μονόλογος του, στοιχείο έντονο στη σειρά, κάτι που δείχνει ότι ξέρει πώς να υποχωρήσει μέσα στο μυαλό του αρκετά συχνά, για να είναι σε θέση να αντέξει πίεση, να χειριστεί το συναίσθημα, αλλά και να αντιληφθεί τα επόμενα βήματα του σχεδίου του.

Ο Φρανκ Άντεργουντ δεν είναι κάποιος όμορφος άντρας-μοντέλο που ίσως να φανταζόταν κάποιος, διαβάζοντας την περιγραφή του χαρακτήρα του. Όμως ο τρόπος που παρουσιάζεται η εξέλιξη της ζωής του είναι αξιοθαύμαστος σε διάφορα επίπεδα. Πειθαρχία, οργάνωση, προτεραιότητες, φιλοδοξίες ευελιξία… Αυτά τα γνωρίσματα του χαρακτήρα του είναι ευχάριστα να τα συναντά κανείς όταν παρακολουθεί μια τηλεοπτική σειρά. Ποιος ξέρει τι επιρροή μπορεί να υπάρξει στην περίπτωση που ταυτιστούμε με έναν τέτοιο χαρακτήρα;

(To άρθρο είναι αναρτημένο στο περιοδικό muteline.gr στις σελίδες 62-67)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου